telecomunicacions

El consum d'Internet augmenta un 49%

Andorra Telecom amplia el límit de descàrrega a la fibra òptica a particulars i empreses

El consum d'Internet augmenta un 49%

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consum de dades a través de la fibra òptica s’ha incrementat en un 49% del gener a l’octubre del 2017 respecte el mateix període de l’any passat. En els deu primers mesos de l’any es van consumir 23,3 milions de gigabytes (GB), 7,7 milions més que de gener a octubre del 2016. El consum mitjà mensual del client residencial en el trànsit internacional és de 47 GB i el del client empresa és de 105 GB. Les dades les va fer públiques ahir Andorra Telecom en una roda de premsa en la qual va anunciar canvis en el límit de descàrrega de dades d’Internet per fibra òptica. Ho va fer el portaveu de l’operadora, Carles Casadevall, que va explicar que s’ha decidit fer aquest pas malgrat que tant la majoria dels clients particulars com els d’empresa estan molt lluny d’arribar al límit de descàrrega que un cop superat baixa considerablement la velocitat en què arriben les dades.

Així, des de l’1 de desembre, els clients residencials no tenen cap límit de descàrrega ni de velocitat (300 Mbps) –abans era de 300 GB i la baixava a un Mbps un cop superat– quan es tracta de trànsit nacional. En el cas del trànsit internacional, s’ha passat de 200 a 500 GB de límit, i quan aquest se superi la velocitat de descàrrega baixarà de 300 a un Mbps. L’increment del límit i la velocitat no tindrà cap cost.

Pel que fa als clients d’empresa, tant el trànsit nacional (el límit abans era de 500 GB) com l’internacional (era de 300 GB) és il·limitat des de l’1 de desembre amb una velocitat de baixada de 300 Mbps. En aquest cas s’han incorporat clàusules per evitar un abús en el que es refereix a les descàr­regues. Tampoc s’incrementarà el preu del servei.

Augmenta el trànsit nacional

Casadevall va posar en relleu l’increment del trànsit nacional, tot i que l’internacional continua sent el majoritari. Així, la navegació interna suposa el 21% del consum d’Internet a Andorra. Una xifra que s’ha incrementat els dar­rers anys (fa una quinzena era el 5%) amb mesures com ara disposar d’una memòria caché en serveis com ara Google o YouTube que permet que els continguts més repetits en aquestes dues plataformes el trànsit es faci localment, “el que es tradueix en una millor experiència de client”.

L’increment global de la connectivitat respon a quatre motius, segons el portaveu d’Andorra Telecom. Un és la universalització de l’ús d’Internet. Actualment hi ha 32.000 accessos a Internet entre particulars i empreses. Si es calcula que a Andorra hi ha 29.000 llars i 8.000 empreses, “gairebé tothom té accés a Internet”. Els nous hàbits de consum (s’ha incrementat l’ús de l’streaming amb plataformes com HBO, Netflix o Amazon), la millora de la infraestructura tècnica i l’augment de la velocitat de 100 a 300 Mbps serien la resta de motius.

tracking