institucions públiques

Marc Vila assegura independència en el mandat de Raonador

L’exministre afirma que actuarà amb “rigor i zel” per defensar “les persones febles”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marc Vila Amigó va jurar ahir com a nou Raonador del Ciutadà, càrrec que ostentarà durant els propers sis anys en substitució de Josep Rodríguez. El saló dels passos perduts de Casa de la Vall va acollir ahir el nomenament de l’exministre en presència dels seus predecessors, Rodríguez i Ricard Fité, així com dels síndics, el cap de Govern i el president del Consell Superior de la Justícia. També hi havia consellers generals de DA, Ld’A, PS i Sílvia Bonet (Víctor Naudi, que va votar en contra del nomenament pel desacord amb l’elecció del candidat, no hi va assistir) així com els cònsols d’Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Canillo.

Vila es va comprometre “a escoltar totes les queixes” i a actuar amb “rigor i zel” perquè “totes les institucions apliquin les lleis”. Per això va dir que farà de “bocamoll” de les queixes que rebi sobre l’administració de justícia. Tot i que el Raonador no pot actuar a la justícia, Vila va explicar en declaracions als periodistes que “sí que pot vigilar, prendre acta i fer recomanacions”. “Puc fer de xivato, que sàpiga el poder judicial que algú pot dir coses i les dirà si hi ha alguna cosa que no funciona”. Així mateix, va prometre “imparcialitat”. “No m’arronsaré davant del poder i seré tot el xivato que calgui”, va assegurar en el seu discurs. Posteriorment, va lamentar en declaracions als mitjans el vot negatiu de Naudi al seu nomenament i va defensar que “no soc un polític professional, fa sis anys que estic allunyat de qualsevol qüestió política, i per tant em veig perfectament capacitat i legitimat per ser independent i ho seré”.

Per altra banda, va remarcar que la seva tasca principal com a Raonador serà “donar visibilitat a la institució” i potenciar els aspectes on tindrà competència. En aquest sentit, va destacar que amb les noves competències atribuïdes a la institució l’“àmbit d’actuació serà molt més extens” i per tant va pronosticar un augment “substancial” de les demandes. Aquest fet, va apuntar, podria generar la necessitat de més recursos. En tot cas, va assegurar que “de seguida que vegi que necessitem més recursos faré la demanda al Consell General”.

Vila va denunciar que Europa es veu afectada per “una tendència general a anar enrere en moltes coses que ja estaven adquirides i semblava que no tocaria ningú”, i va afirmar que vetllarà perquè el retrocés de drets socials no arribi a Andorra. D’aquesta manera, va proclamar que “rascaré el temps que calgui i no estalviaré paper per defensar el desatès”. “Dedicar aquests anys de maduresa a defensar els drets i les persones febles o afeblides m’emociona”, va sentenciar.

De la seva banda, el síndic general, Vicenç Mateu, va traslladar a Vila la confiança del Consell General “en la vostra experiència, dedicació i saber fer que segur posareu al servei d’Andorra”. Mateu va dir que Vila assumeix “un càrrec de gran responsabilitat” i va lloar la tasca de Rodríguez, de qui en va dir que “ha fet molta feina, ha tingut la porta oberta a tot­hom i ha deixat el llistó molt alt”.

Marc Vila assegura independència en el mandat de Raonador

Marc Vila assegura independència en el mandat de Raonador

tracking