treball

Solució al codi laboral per als horaris dels monitors

Ski Andorra i el col·lectiu professional demanen que la nova legislació reculli les especificitats

Solució al codi laboral per als horaris dels monitorsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Ens hauria encantat imposar el contracte que voldríem. Però no tenim aquesta capacitat.” El president de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME), Carles Iriarte, insisteix, tot defensant-se de les crítiques que des de fa algunes setmanes els dirigeix part del col·lectiu professional (enfadat pels nous contractes que els obliguen a fer 40 hores setmanals i un festiu obligatori) que l’entitat no és la responsable d’aquestes noves condicions. I es mostra d’acord amb els monitors que estan en contra de la seva gestió de la necessitat que es contemplin les especificitats de la professió. Ski Andorra també ha tramès aquesta petició al grup parlamentari demòcrata, per tal que ho tingui en compte en el nou Codi de relacions laborals. I els monitors enfrontats a la junta de l’AAME recullen signatures per traslladar aquesta demanda a grups polítics i Govern. Fonts demòcrates van mostrar la predisposició a valorar-ho ara que la proposició de llei es començarà a treballar en comissió atès que entenen que la nova legislació hauria de donar resposta “a tothom”, però també matisen que ja l’actual normativa possibilitava els convenis sectorials malgrat que no se n’hagi subscrit ni un. També recorden que hi ha la possibilitat que les empreses ofereixin als treballadors contractes fixos discontinus, una figura per emparar feines que, com les de monitor, només es poden dur a terme una època concreta de l’any.

L’AAME té la seva pròpia proposta de contracte, va indicar Iriarte. El president de l’entitat va insistir que ells tampoc no són partidaris de les 40 hores setmanals i que el que proposen és que la relació contractual sigui d’entre 106 i 110 hores mensuals per un salari de 1.500 euros. Referint-se a la situació actual va insistir que “no és el que hem pactat, és el que ens hem trobat”.

Després de la situació viscuda dimecres al vespre, amb una concentració d’un centenar de monitors a la porta de l’assemblea de l’AAME reclamant la dimissió de la junta, Iriarte va indicar que no es replantegen la seva situació perquè els socis de l’entitat avalen la feina feta i “nosaltres ens devem als nostres socis”. Va repetir que ells van denunciar les irregularitats que se’ls van fer arribar sobre incompliments legislatius de les estacions en la feina dels monitors i que a partir d’aquí va ser Inspecció de Treball qui va actuar. Tanmateix, Iriarte va insistir que celebra que els monitors es mobilitzin per defensar els seus drets. Una de les possibilitats exposades pels contraris a la gestió de la junta de l’AAME era afiliar-se per intentar forçar un canvi de direcció des de dins. Iriarte va explicar que dimecres van rebre quatre noves sol·licituds d’afiliació.

Ski Andorra, al seu torn, comparteix que la legislació hauria de recollir les especificitats de la feina del col·lectiu professional, tal com va posar de manifest la seva directora, Montse Guerrero. Tanmateix, també s’ha demanat que hi pugui haver “flexibilitat” pel que fa a l’obligat festiu setmanal i que no hagi de ser un dia en concret tenint en compte que les necessitats poden variar d’una setmana a una altra.

tracking