salut

Petició perquè equips estrangers recullin òrgans de donants al país

Atida planteja que un equip forà es desplaci a Andorra cada cop que hi hagi una extracció

Petició perquè equips estrangers recullin òrgans de donants al país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (Atida) planteja que un equip mèdic estranger es desplaci a Andorra quan hi hagi una donació d’òrgans a l’hospital. La presidenta de l’associació, Núria Gras, va fer palès que “no ha de ser l’hospital qui extregui els òrgans”, sinó que “proposem que vingui un helicòpter de Barcelona amb l’equip especialitzat per endur-se els òrgans”. Per les dimensions del país “potser no cal un equip a l’hospital per fer una extracció”, va reconèixer.

Per a Gras, definir aquest aspecte haurà de ser “la funció principal” de la llei que ha de regular la donació d’òrgans que està preparant el Govern. Atida demana que la futura norma “blindi” la figura del donant viu i aposta perquè es puguin fer donacions d’òrgans al Principat i perquè la CASS cobreixi la baixa mèdica al 100% durant el temps que duri la recuperació.

“Un 40% dels trasplantaments que es fan són de familiars que donen a familiars que ho necessiten. La figura del donant viu hauria d’estar ben blindada, i una manera és la baixa del 100% i que als donants se’ls paguin totes les analítiques”, i les revisions mèdiques, va afirmar la presidenta de l’entitat, la qual va indicar que tots aquests aspectes haurien de recollir-se a la llei que està enllestint l’executiu i ha d’entrar a tràmit a principi d’any. “El fonamental és que la llei permeti fer-se donant d’òrgans”, va manifestar Gras, perquè “qualsevol persona que es mori aquí i vulgui donar no pot”, va lamentar. “La llei ha de dir que pots ser donant d’òrgans a Andorra”, va concloure la representant.

La CASS va decidir la setmana passada ampliar els supòsits de cobertura de baixes també en el cas d’aquelles donacions d’òrgans els receptors dels quals siguin persones no residents a Andorra, fet que fins ara se circumscrivia només a destinataris del país. En concret, la parapública va decidir equiparar la baixa per donació a una baixa per malaltia comuna.

tracking