RELACIONS LABORALS

Un centenar de monitors protesta contra la junta de l'associació

Un centenar de persones demanen la dimissió de la junta de l’associació perquè consideren que és la culpable dels contractes que els perjudiquen

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La protesta de monitors davant de la sala on es feia ahir l’assemblea de l’Associació de Monitors d’Esquí d’Andorra (AAME) va reclamar la dimissió en ple de la junta actual. Un centenar de persones van assistir a la concentració al centre cultural la Llacuna per fer palès el malestar amb l’entitat, a qui consideren culpable dels nous contractes del sector que els obliga a fer un màxim de 40 hores setmanals i un dia de festa. Van fer-ho amb cartells de “dimissió” i “no ens representeu” i van encetar la recollida de signatures per presentar un document als grups parlamentaris i un altre al Govern perquè es modifiqui la llei i la professió tingui aviat un règim especial.

Gerard Escoda, un dels portaveus dels monitors que protestaven, va assegurar que l’assistència a la concentració superava les expectatives que s’havien marcat. A l’assemblea de l’AAME, la junta de la qual està formada per 9 persones, hi van assistir, per la seva banda, una dotzena de socis.

Escoda va apuntar que “l’AAME va fer una sèrie de queixes l’any passat que han provocat una situació contractual que ens perjudica”, i va defensar que “fins ara hi havia una situació d’acord entre els treballadors i les escoles, amb punts d’equilibri entre les necessitats de les escoles i la majoria de treballadors” que ara ha desaparegut. “Amb el contracte nou hem perdut aquest equilibri i estem tots obligats a fer un dia de festa, quan el que vol la gran majoria és aprofitar la temporada per treballar”, va manifestar. Els monitors mobilitzats estan convençuts que els canvis els faran perdre fins al 18% del sou.

Més obligacions que drets

Un altre dels portaveus de la protesta, Alain Valls, va recordar que “l’AAME havia dit que començaria a dialogar per no arribar a presentar una denúncia sobre les condicionals laborals, quan ja havia presentat la denúncia que ens ha portat a aquesta situació”. Segons Valls, “a les empreses no els ha quedat més remei que posar-nos aquest contracte. Ara tenim més obligacions i menys drets”, va lamentar. “L’únic que podem fer des de l’AAME és encoratjar-los que, si creuen que els seus interessos o la seva veu no ha estat escoltada, es manifestin, s’organitzin encara que sigui en contra nostra”, va exposar el president de l’AAME, Carles Iriarte, just abans d’entrar a l’assemblea. “Des de l’AAME creiem que hi ha algunes d’aquestes reclamacions que no se’ns han de fer a nosaltres, que no hem modificat els contractes”, va reiterar Iriarte.

Qüestionat directament per les peticions de dimissió, Iriarte va defensar que “nosaltres mai hem pretès representar-los, sempre hem representat els socis de l’AAME i els monitors del país”, i va assenyalar que una majoria de monitors “no són residents, venen d’altres països i de fora”.

Els portaveus dels monitors mobilitzats van poder quedar-se a l’inici de l’assemblea per exposar els seus arguments a la junta de l’AAME. “Els hem explicat que és gràcies a la seva mala gestió que hem arribat on som avui”, va assenyalar Alain Valls. “Ells entenen que la protesta no va amb ells”, va subratllar Valls.

“Avui hem pogut veure que tenim força”, va posar en valor també Escoda. D’entre les accions que es plantegen, hi ha la recuperació efectiva d’una associació de professions de neu que va formalitzar-se fa cinc anys i que no estava activa, o la inscripció massiva a la pròpia AAME per canviar la junta des de dins, ja que denuncien que té membres que no estan en actiu. Respecte dels documents que volen obrir debat per canviar la llei, Escoda va posar sobre la taula que “hi ha companys que sí que volen el dia de festa, però no hauria de ser obligatori”, i va recordar que la majoria treballa 25 hores a la setmana.

Un centenar de monitors protesta contra la junta de l'associació

Un centenar de monitors protesta contra la junta de l'associació

tracking