salut

La CASS també cobrirà la baixa dels que donin òrgans a no residents

Fins ara només es reconeixien les donacions a destinataris que fossin residents al Principat

L'oficina de la CASS, a la capital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) cobrirà les baixes dels que donin òrgans a persones no residents, una circumstància que no tenia dret a baixa. Fins ara només es cobrien les baixes d’aquells donants els òrgans dels quals fossin per a residents al Principat. Una qüestió que Núria Gras, presidenta de l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (Atida), considera “bàsica”. “Què pretenen? Que si dono a una persona que viu a Organyà he d’anar a treballar? És absurd”, va manifestar.

El president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, va explicar que el consell d’administració de la parapública va decidir formalitzar la cobertura en tots els casos de donació d’òrgans quan va sorgir el cas i va destacar que no estava recollit a la llei. “És una legislació del 2008 i no estava previst. Tot va evolucionant i casos que abans no es presentaven ara es presenten”, va adduir.

El consell d’administració de la CASS va decidir equiparar la baixa per donació a una baixa per malaltia comuna, fet que desagrada a Atida. Gras va remarcar que un donant hauria de tenir dret a rebre la totalitat del salari perquè es tracta de persones “que fan això per ajudar familiars o amics amb “baixes mínimes”, que van d’un a tres mesos. A més, hi va afegir, “li estàs estalviant molts diners a la CASS” perquè un donant de ronyó salva una altra persona de la diàlisi, que té un cost de 50.000 euros l’any. Així i tot, va subratllar que hi ha molt poques donacions de part de residents. “L’any passat tres persones van donar un òrgan en vida. No estem parlant d’una quantitat de gent monumental i una despesa brutal”, va manifestar. “Si una persona dona un òrgan per ajudar-ne una altra, que no se la penalitzi”, va demanar.

Rascagneres, però, va recordar que “a ningú li cobreix el 100% i que “la tarifa de reemborsament no la fixa la CASS” sinó el Govern. “No podem pagar més que el que diu la llei”, va sentenciar.

Reglament intern

El consell d’administració de la CASS reunit dimarts també va tractar una proposta de reglament de personal que ha estat treballada per la direcció de la parapública. Un esborrany que els membres del consell hauran d’aprovar la propera trobada, prevista per al desembre. Rascagneres va explicar que es tracta d’un document “totalment obsolet” que data del 1968 i que s’ha actualitzat sobre la base de la llei i dels drets i deures actuals del personal de la parapública.

Un cop l’òrgan de govern de la CASS l’aprovi, s’obrirà una fase de consultes amb els representants dels treballadors per tal que hi facin aportacions amb la voluntat que “sigui acceptat per tothom”. El reglament del personal hauria d’estar enllestit al març amb l’objectiu que el Govern l’aprovi abans de l’estiu.

tracking