Seguretat

Govern estudiarà mesures al punt negre del xoc mortal a Ordino

Espot assegura que es reuniran amb la taula de Mobilitat i els comuns de la zona per replantejar com actuar a la via

Govern estudiarà mesures al punt negre del xoc mortal a OrdinoSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar ahir que el Govern es reunirà amb la taula de Mobilitat i amb els comuns d’Ordino i la Massana per estudiar mesures que redueixin la sinistralitat en el punt de la CG-3, on dijous va morir un home de 55 anys i dos persones van resultar ferides de gravetat, i que ja va ser l’escenari de l’accident mortal d’un motorista a principi d’any. “Hi ha circumstàncies que fan replantejar les decisions que s’estan prenent”, va admetre Xavier Espot. El ministre va manifestar que també caldrà analitzar “les causes concretes” de l’accident. “A vegades pot ser que obeeixin a la circumstància dels propis conductors, i no tant a l’estat en què es troba aquesta via o al fet que calgui posar-hi radars”, va reflexionar.

Xavier Espot va posar en relleu que des del Govern “hem intensificat molt la feina que fa la unitat de seguretat viària del departament de policia”, i va recordar que s’han adquirit nous radars fixos i de tram, així com s’han reforçat els controls d’alcoholèmia i drogues i les campanyes pedagògiques per evitar el consum de substàncies addictives al volant.

Vigilància policial per la droga

Qüestionat també per les queixes per consum de droga al Prat del Roure, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va negar ahir que hi hagi un augment del consum de tòxics entre els joves, si bé va assegurar que les diferents enquestes que es fan des del pla de prevenció i les drogodependències sí que indiquen que el consum es comença més d’hora. “No trec importància a aquest fet, és cert que hi ha joves que s’agrupen en parcs, no només al Prat del Roure, sinó al Parc Central i en d’altres llocs de concurrència pública, i consumeixen haixix o marihuana”, va exposar.

Espot va dir que al punt on va detectar-se el consum “s’ha intensificat la vigilància policial, tant per part de patrulles com d’agents de paisà”. Segons el ministre, s’estan reforçant “els controls i la repressió policial sobretot a origen, perquè és important reprimir sobretot les conductes dels que trafiquen”.

El ministre també va asseverar ahir, pel que fa a una demanda del Partit Socialdemòcrata (PS) al respecte, que “no hi ha incompatibilitat” perquè una mateixa empresa adjudicatària, Antares Consulting S.A., fixi els preus dels serveis socials i alhora n’auditi l’eficiència.

Acostament de Martí a Pintat

En ser qüestionat per l’acostament del cap de Govern, Toni Martí, al sector liberal de Josep Pintat, Xavier Espot va defensar que “el Govern té l’obligació d’obrir vies per treballar amb altres forces polítiques en bé del país”. Espot no va pronunciar-se sobre un possible avançament electoral, si bé va recordar que aquesta és una decisió que ha de correspondre al cap de Govern.

Sobre les declaracions de dissabte de la cònsol major d’Andor­ra la Vella, Conxita Marsol, on aquesta no descartava optar a cap de Govern, però no al 2019, Espot va recordar que DA té gent “molt preparada i competent”, i va dir que Marsol és una d’aquestes persones. El cònsol menor de la capital, Marc Pons, que va coincidir amb Espot en la signatura del conveni amb l’associació del Carnet Jove d’Andorra, va mostrar-se convençut que Marsol té encara la intenció de treballar pel comú durant un llarg període de temps, “probablement un segon mandat fins al 2023”.

334 JOVES EN RISC D'EXCLUSIÓ REBRAN DE MANERA GRATUÏTA EL CARNET JOVE

El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va signar ahir un conveni amb l’associació Carnet Jove d’Andorra, pel qual 334 joves d’entre 12 i 30 anys en situació de vulnerabilitat o bé amb discapacitat rebran i gaudiran del Carnet Jove de manera gratuïta. A més, s’integrarà aquests joves a les activitats i avantatges del programa. D’entre els beneficiats per l’acord, 33 són tutelats i extutelats, 38 en situació de vulnerabilitat i 263 tenen alguna discapacitat.

Xavier Espot va expressar que a través d’aquest conveni l’associació Carnet Jove Andor­ra es compromet a tractar temàtiques que puguin interessar el col·lectiu, com ara l’accés a l’habitatge o els viatges inclusius. El president de l’associació, Marc Pons, va destacar que el conveni facilita “la integració social d’aquests joves” per tal d’afavorir el seu desenvolupament.

Per a Xavier Espot, el conveni marc “obre la porta” a altres col·laboracions puntuals o més concretes. El ministre, sobre els serveis actuals per als joves en situació de vulnerabilitat, va posar en valor que hi ha en marxa diferents accions, com ara el pla de xoc per donar resposta als que tenen conductes delictives incipients. Espot tam­bé va recordar que el Govern té previst crear un centre de rehabilitació i educació intensiva, per “evitar que aquests joves hagin de ser tractats fora del país”, si bé va matisar que depèn “d’una sèrie de partides pressupostàries per dur-lo a terme”. Segons va considerar el ministre Espot: “hem de ser molt clars i molt honestos, en el sentit que aquest era un projecte que difícilment podia veure la llum d’una forma molt immediata si no disposàvem ja d’una infraestructura adaptada. De moment, sembla que la infraestructura no l’hem pogut trobar”.

tracking