Aposta per la reutilització

El Govern confia que l'encariment de les bosses faci que no s'utilitzin

La normativa obliga els establiments a cobrar-les a 10 o 15 cèntims, mentre que els caixers no les podran oferir si el client no les demana abans

El Govern confia que l'encariment de les bosses faci que no s'utilitzinFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern confia que el nou preu de les bosses de plàstic, que va entrar en vigor ahir, sigui “dissuasiu” i encamini l’adeu a les bosses d’un sol ús a les grans superfícies i comerços del país. El director del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, va expressar, en una trobada amb la premsa als grans magatzems Pyrénées, que hi ha estudis que indiquen que una tarifa com la que a partir d’ara és d’obligatorietat a Andorra, de 10 o 15 cèntims, “en frena” la utilització.

El nou reglament prohibeix que els establiments comercials reparteixin bosses de plàstic lleugeres als clients, és a dir, les que tenen una capacitat menor a 10 litres de capacitat. A la vegada, s’incrementa el preu de les bosses de supermercat que sí que compleixen la normativa, reutilitzables i d’un gramatge de més de 50 micres. Els establiments han d’aplicar mesures complementàries, com ara que les bosses no siguin visibles a les caixes, no es puguin oferir als clients si aquests no les demanen, i la seva retolació amb un missatge a favor de la prevenció de residus en una de les cares. “És molt important, perquè el nou reglament ens alinea amb la normativa europea”, va assegurar ahir Marc Rossell.

El director de Medi Ambient va recordar que “Andorra va ser pionera el 2012” amb l’aplicació d’una normativa sobre les bosses de plàstic, però va admetre que amb el temps el seu ús ha tornat a augmentar. “Avui [per ahir] hem vist des de primera hora com els clients s’han hagut d’adaptar, hi havia gent que n’estava informada i gent que no, volem que tot­hom porti la seva bossa reutilitzable per poder anar a comprar, ja sigui al cotxe, a la motxilla o a la butxaca”, va afirmar Marc Rossell.

Més reciclatge d’envasos

El director de Medi Ambient va dir que a Andorra “s’està reciclant el vidre i el paper cartró en uns percentatges molt elevats i superiors a la mitjana europea”. Però “pel que fa als envasos, el percentatge de reciclatge és encara molt petit”, va explicar. “El que cal és una actuació de prevenció, evitar generar aquest residu”, va insistir. “La bossa de plàstic, que té una durada molt curta, en reforça la necessitat”.

A partir d’ahir és obligatori cobrar al client un preu de 10 cèntims per a les bosses amb més del 80% del material reciclat, i de 15 cèntims per aquelles que tinguin menys del 80% del material reciclat. Malgrat que el Govern va anunciar fa sis mesos aquesta mesura, una disposició addicional permet que els establiments comercials més petits disposin d’estocs de bosses de plàstic i puguin distribuir-les fins a final del 2018, però d’acord amb els nous preus. Les grans superfícies han de distribuir les bosses amb els nous requisits ja des d’ahir.

L’estrena de les noves mesures –que era una de les prioritats del pla nacional de residus– va fixar-se justament per al 24 de novembre, coincidint amb la Setmana europea de la prevenció de residus. De la normativa tan sols en queden excloses les bosses sense nanses i els embalatges per guardar els aliments i per tal de prevenir el malbaratament alimentari i el sobreembalatge.

La gerent de vendes d’alimentació de Pyrénées, Maite Macian, va destacar que “el propòsit és aconseguir un canvi d’hàbits”, i va avançar que s’està “estudiant un canvi de model de caixes” per adaptar-s’hi. “Ara mateix molts clients ja porten la bossa de casa o opten pel lliurament a domicili”, va ressaltar. “Crec que la finalitat és bona, reduir la utilització de les bosses”, va posar en valor.

REPORTATGE

Un canvi ben assumit

A mig matí moltes persones compraven ahir a la secció d’alimentació de Pyrénées, mentre que el director de Medi Ambient, Marc Rossell, explicava als mitjans els detalls del reglament que tot just havia entrat en vigor. Moltes persones encara no sabien que les bosses costaven més, dels 2 cèntims que valien fins ara als 10 o 15 cèntims depenent de les característiques de l’envàs. En arribar a caixa, però, l’acceptació era bastant bona.

Una de les clientes, Maria Àngels Algué, aprovava la iniciativa, mentre que explicava que per a les compres més grans preferia un tipus de bossa més resistent i gran que les de plàstic. “En porto sempre una plegada”, comentava, malgrat que ahir sí que va obtenir una de les noves bosses.

Una altra de les persones que pagaven en una de les caixes, Alícia Marín, també n’estava contenta, malgrat que deia no haver estat informada de cap canvi perquè ja s’havia portat la bossa de roba de casa.

Una de les caixeres, Maria Lluïsa Muñoz, afirmava que d’entrada no es notava la diferència amb d’altres matins ni més inquietud d’entre els clients. “Una majoria porten bossa amb ells, i qui no ha acceptat el preu”, confirmava. Montserrat Soler i la seva parella eren del parer que el reciclatge és sempre necessari i coincidien que l’hàbit de reutilitzar les bosses és creixent, també a la resta de països europeus, i cal sobretot “conscienciant-ne” els més petits de la casa, “també a l’escola”. Roser Vidal se’n mostrava partidària, malgrat que com d’altres clients coincidia a recordar que als països del costat el cost de la bossa és inferior. “A Catalunya costa pocs cèntims”, deia. Només un parell de persones reconeixien que el preu i no el medi ambient serà un factor per reutilitzar.

tracking