relacions laborals

Mobilització dels monitors d'esquí contra l'associació

La concentració serà el 29 a les portes de l’assemblea de l’AAME, que creuen que ha actuat contra els seus interessos

Mobilització dels monitors d'esquí contra l'associacióXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants dels monitors de les estacions d’esquí han acordat fer una concentració de protesta contra les noves condicions contractuals i per expressar el seu descontentament amb l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME), que asseguren que ha actuat contra els interessos “d’una majoria” en reclamar que s’apliqués l’actual legislació laboral a la professió, amb l’obligatorietat de fer un màxim de 40 hores treballades i un dia de festa a la setmana. La convocatòria per escenificar el malestar és dimecres 29 de novembre, a les set de la tarda, davant l’edifici de la Llacuna, a Andorra la Vella, on justament hi ha previst que se celebri l’assemblea general ordinària de l’AAME. La previsió és reunir-hi unes 200 persones.

Un dels portaveus dels monitors del sector de Pal Arinsal, Alain Valls, explica que els nous contractes no encaixen amb un tipus de feina que és de temporada i que molts monitors combinen amb una feina d’estiu i mesos de descans entre un període i l’altre, fet pel qual els interessa poder fer més hores o treballar de dilluns a diumenge en un moment determinat. “Hi ha qui feia classes 20 hores a la setmana, repartint-ho entre els diferents dies, i que ara haurà de renunciar a un dia de feina; o qui farà menys classes al desembre però no les podrà recuperar quan hi hagi més moviment de classes al febrer”, va exemplificar Valls. Un dels portaveus dels monitors de Grandvalira, Gerard Escoda, va coincidir amb Alain Valls que les noves condicions dels contractes, una majoria dels quals s’han tancat o estan a punt de fer-ho,“repercutiran amb la pèrdua d’entre un 15% i un 18% del sou a final de la temporada de neu”.

El col·lectiu que es mostra contrari a les decisions preses per la junta de l’AAME no descarta properes accions en el futur, com la creació d’una nova associació o l’afiliació en bloc a l’actual entitat per fer-hi sentir la seva veu. “La junta, formada en gran part per persones que no tenen la titulació de monitor d’esquí i/o no exerceixen, ha pres decisions els últims temps que han fet que molts monitors s’hi hagin desafiliat”, considera Valls.

Per tot plegat, Alain Valls recorda que la protesta no es fa contra les estacions d’esquí sinó “contra l’actitud de l’AAME”. Valls comenta que l’any 2016 ja va haver-hi reunions per expressar a l’associació oficial de monitors que un nou plantejament contractual els perjudicaria. “Tot i així van presentar la reclamació i no van respectar el que s’havia acordat”, van assenyalar Alain Valls i Gerard Escoda. Ambdós posen sobre la taula que “existia una entesa amb les estacions” que permetia una flexibilitat als monitors, que ara queda condicionada.

Reforma laboral

El col·lectiu que es considera afectat demana també al Govern que es tinguin en compte les condicions especials de la seva professió en la futura reforma laboral. Fonts dels camps de neu de Pal Arinsal i Grandvalira han apuntat que els nous contractes no obligaran a necessitar més personal.

tracking