Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Benestar

El servei d'atenció a les víctimes de violència de gènere duplica l'atenció de casos nous

Ester Fenoll atribueix l'increment a les accions fetes per optimitzar els protocols i que les dones veuen que la situació de violència no és normal
La secretària d'Estat d'Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, i la cap d'àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras

El servei d'atenció a les víctimes de violència de gènere duplica l'atenció de casos nous

La secretària d'Estat d'Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, i la cap d'àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras

ANA
Actualitzada 23/11/2017 a les 19:49
El volum de nous casos atesos pel servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere s’han duplicat aquest any respecte de l’anterior. Així, mentre que l’any passat entre els mesos de gener a octubre el volum de casos nous que havien arribat al servei s’elevaven a 56, aquest any, des de principis d’any i fins al novembre, la xifra s’eleva a 107. A aquests cal afegir els 48 que procedien de l’any anterior. La secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, ha manifestat que òbviament “preocupa” aquest increment però ha afegit que cal tenir en compte que cal relacionar-lo, d’una banda, amb les diferents accions que s’han dut a terme i que han permès, entre d’altres, optimitzar els protocols per a la detecció, i de l’altra, perquè el fet que “es visualitzi aquest debat” fa que moltes dones vegin que la situació de violència no és normal i que es decideixin a fer-la aflorar. En aquest sentit, ha posat en relleu el fet que molts d’aquests casos que han arribat al servei aquest any feia molt de temps que estaven vivint aquesta violència. També ha afegit que la tendència sembla que ha de ser que cada vegada es detectin més casos, tal com passa arreu. Aquestes dades han estat facilitades amb motiu de la commemoració, aquest divendres, del dia internacional per a la erradicació de la violència envers les dones.

La majoria d’aquestes dones són de nacionalitat espanyola, andorrana o portuguesa, tot i que la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, ha posat en relleu que la violència no es pot relacionar amb cap nacionalitat en concret perquè es dona entre totes les dones. Pel que fa a la franja d’edat, cal destacar que molts dels casos es registren entre els 29 i els 51 anys (72%), tot i que també s’ha evidenciat que un 14% tenien entre els 16 i els 27 anys, per la qual cosa es posa en evidència la necessitat de fer formacions i tallers a les escoles, perquè vegin que certes actituds que ells consideren normals no ho són. Quant a l’estat civil, la majoria, un 36%, estan casades i un altre 30% separades. Quant als fills, cal destacar que, en total, 35 tenen entre 0 i 3 anys i altres 161 de 4 a 18. La gran majoria d’aquestes dones estaven actives (63%) i només un 15% no ho eren.

Pel que fa al tipus de maltractament, cal destacar que el psicològic es dona en el 100% dels casos ja que, tal com ha recordat Porras, és una manera de “debilitar a la víctima”. L’econòmic supera el 60%, mentre que el físic es dona en prop del 60% dels casos. Pel que fa al sexual s’evidencia menys, però Porras ha dit que és una “dada esbiaixada”, ja que cal tenir en compte que és un tema “tabú” i que a les dones és el que més els costa verbalitzar.

Altres dades facilitades posen en relleu que un 61% de les dones han decidit no denunciar i, en aquest sentit, la responsable de Polítiques d’Igualtat ha remarcat la dificultat que suposa per a les víctimes fer aquest pas i que, precisament, el desplegament de certes mesures van encaminades a què aquestes denúncies es facin amb totes les garanties i perquè no hi hagi una victimització secundària. Quant al canal d’entrada, cal destacar que un 41% és per iniciativa pròpia, la qual cosa, segons la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, evidencia que el servei és “un referent”.

Pel que fa als serveis que es presten, 98 casos han rebut assessorament jurídic, 71 un seguiment psicològic i la psicòloga materno-infantil que es va incorporar l’any passat a l’equip ha atès 55 dones i 74 menors. També s’han donat 76 prestacions econòmiques per valor de 85.077 euros, que han servit per atendre les necessitats bàsiques o el procés de recuperació, entre d’altres, i s’han atorgat quinze ajuts a l’habitatge. Quant als recursos d’acollida, un total de quinze famílies han passat des del gener pels tres pisos que hi ha disponibles.

Entre les accions en les quals es treballa “per combatre aquesta xacra” hi ha, tal com ha dit Fenoll, un programa d’atenció a la promoció de les relacions no violentes, és a dir, d’atenció als agressors que es durà a terme, segons les previsions, a partir de principis de l’any que ve. També es treballa en una guia de col·laboració i protocols d’actuacions i s’estan fent formacions tant als actors implicats en aquests casos com a les escoles. La secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació també ha recordat que s’ha posat en marxa el telèfon 181 d’atenció a les víctimes les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Quinze casos s’han canalitzat a través d’aquesta via i Fenoll ha remarcat que el més important és que el tinguin al seu abast i s’hi puguin adreçar.

A l’últim, i pel que fa a la violència envers les dones que es pugui donar fora de l’àmbit domèstic, tant Fenoll com Porras han explicat que hi ha accions previstes l’any que ve, entre les quals una d’adreçada als mitjans de comunicació, i han recordat que del Llibre Blanc de la Igualtat se’n deriva la creació d’un observatori de la igualtat que ha d’aportar dades sobre quina és la situació, ja que ara com ara la informació és “parcial” perquè només es compta amb les dades sobre la violència en l’àmbit domèstic.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts