justícia

Demanda de 4 anys de presó per abusar d'una discapacitada

Acusat un resident d’haver mantingut relacions sexuals sense el consentiment de la víctima

Demanda de 4 anys de presó per abusar d'una discapacitadaarxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va jutjar ahir un home, resident de nacionalitat portuguesa, acusat d’haver abusat sexualment d’una dona discapacitada mental. La fiscalia, que considera que el processat va cometre un delicte d’accés carnal per via vaginal a una persona incapaç d’oposar resistència i amb abús de la seva incapacitat, demana quatre anys de presó, part de la pena ferma, cinc anys d’allunyament de la víctima i el pagament de 6.000 euros en concepte de perjudici moral. La defensa de l’acusat en demana l’absolució en considerar que la relació sexual va existir però que va ser amb el consentiment de la víctima.

Els fets es remunten al novembre del 2010 quan la dona, que havia coincidit amb l’acusat en una discoteca d’Andorra la Vella, va convidar l’home a dormir a casa seva després que aquest li ho demanés perquè estava massa borratxo per conduir. La noia, que vivia i viu en un pis tutelat pel Govern, ja havia convidat anteriorment el processat a passar la nit a casa en una situació similar, però en aquell cas també els va acompanyar un amic de la víctima.

Segons va explicar la fiscal a la vista oral en el seu informe definitiu (la dona va declarar a porta tancada) quan tots dos van arribar al pis l’acusat es va estirar al llit mentre ella estava a la mateixa habitació mirant la televisió. Una hora més tard es va estirar al llit i l’home va intentar vàries vegades baixar-li les mitges. A la declaració va assegurar haver dit cada cop que ho intentava que no volia mantenir relacions sexuals, i en un moment donat va girar-se contra la paret. Immediatament, l’home li va baixar les mitges i les calces i sense que ella oposés resistència la va penetrar per via vaginal.

“La noia es va sentir entre l’espasa i la paret i no va ser del tot contundent per repel·lir l’acció de l’home”, va assenyalar la fiscal, que considera provat que la dona es va negar vàries vegades a mantenir relacions sexuals, que el processat es va aprofitar de la seva discapacitat i que l’acusat era coneixedor de la mateixa.

Els perits que van declarar van explicar que la dona té un retard mental lleu (va anar a l’escola de Meritxell) que la seva edat cronològica no coincideix amb la mental i que pateix un trastorn mental de dependència. Això li provoca dificultats per prendre decisions fermes quan es troba sota pressió i la converteix en una persona manipulable.

Denúncia uns dies després

La víctima no va denunciar els abusos sexuals fins uns dies més tard, després de confessar-ho a un amic que li va aconsellar que ho expliqués a la seva mare. Una de les psicòlogues que la va tractar durant la instrucció de la causa va explicar ahir a la vista oral que la noia tenia dificultats per parlar de la presumpta agressió sexual i que va mostrar poca afectació emocional. Ahir, segons la fiscal, sí que es va mostrar afectada. La defensa va admetre que hi va haver una relació sexual la nit que van tenir lloc els fets. No ho va fer l’acusat, que va contestar totes les preguntes que li va fer la fiscalia assegurant que no recordava res del que havia passat aquella nit, ni de les hores abans ni de les de després. Això va provocar que el president del tribunal es preguntés si l’home també tenia un problema mental i va proposar suspendre la vista perquè fos sotmès a una revisió psiquiàtrica. El lletrat es va negar i el judici va continuar.

Que hi va haver una relació sexual ho deixa clar l’informe elaborat pel departament de biologia de la guàrdia civil, que va trobar restes de semen de l’acusat a les calces que portava la víctima aquella nit i al llençol de sota del llit on es va produir el presumpte abús. També van trobar restes de semen d’un segon home.

L’advocat va demanar l’absolució del processat en considerar que no hi ha prova suficient com perquè no prevalgui el dret a la presumpció d’innocència. Va indicar que la relació sexual va ser consentida i que la dona, malgrat la seva discapacitat, sap diferenciar entre una relació volguda i una no volguda. Va assegurar que va ser la noia qui va anar al llit on es trobava l’acusat i que es va posar de tal manera que donava a entendre que volia mantenir relacions. Va recordar que no es va trobar cap marca de forçament, que no es va negar en cap moment i que el seu client desconeixia que tenia una discapacitat. Va insinuar que la dona ho va denunciar perquè tenia una relació amb un altre home i no volia que pensés que li havia estat infidel.

tracking