política

El PS portarà la reforma comunal al TC amb liberals

Pere López afirma que és necessari esvair els dubtes sobre les transferències que han sorgit

El PS portarà la reforma comunal al TC amb liberalsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La publicació de les noves lleis de competències i transferències dimecres passat al BOPA, després de ser promulgades pels coprínceps, obre el camí previst pel Partit Socialdemòcrata per portar la reforma al Tribunal Constitucional. El conseller general i president de la formació, Pere López, explicava a la ràdio del Diari que quan els textos estiguessin aprovats i promulgats “els consellers del PS es posaran en contacte amb Liberals” per començar a parlar del recurs que volen presentar. López remarca que la decisió del partit respecte a la reforma comunal aprovada “penso que va quedar bastant clara a la sessió del Consell del dia 20, i és posar-nos en contacte amb els consellers liberals que el senyor Pintat va dir que posaria a disposició i preparar aquest recurs”, que insisteix que està motivat perquè els informes del professor Aparicio encarregats pel comú de Sant Julià “han obert una sèrie de dubtes sobre si els criteris d’imputació de les transferències són constitucionals o no, i ha obert tot un debat polític de descontentament de determinades parròquies”. Descontentament que veu justificat perquè “quan se sent perjudicat té tot el dret, i quan els números demostren que hi ha tracte més favorable a unes par­ròquies, i ha generat un debat que ja veurem on es portarà”.

Pere López remarca que després que plantegessin “els dubtes que hi ha tota una sèrie de preceptes que poden ser inconstitucionals i hi ha aquests informes, l’opció de no anar al Constitucional em semblaria molt poc defensable” per presentar-se davant la ciutadania després d’una votació al Consell “en la qual ha estat impossible introduir algun element nou. Llavors, a partir d’aquí, que el Tribunal Constitucional es pronunciï, que és una de les seves funcions”.

Respecte a la possibilitat que la divisió a Liberals pels vots que van donar per permetre aprovar la reforma, entre altres motius, pugui afectar l’oferiment que va fer Pintat, el conseller socialdemòcrata afirma que no creu que hi hagi canvis. “Jo la paraula política me la crec, i el que es pugui dir en un passadís potser no m’ho crec, però el que es pugui dir en una sessió del Consell General i que està enregistrat i es pot consultar a la pàgina de la televisió pública i al Butlletí del Consell intento creure-m’ho”, recalca, alhora que afegeix que “no tinc cap mena de dubte que el senyor Pintat cedirà dos o tres consellers, o els que creguin necessaris, no sé si fins al mínim o un volum més important, perquè aquest recurs es pugui presentar”. I és que López sosté que Liberals “també tenen dubtes sobre aquest tema constitucional a part dels equilibris polítics de votar uns quants consellers la llei i uns quants no, que d’això no hi ha res a dir”. I conclou que aquest “vot partit” del grup liberal és degut “en part” a aquests dubtes, i per això cal que el TC “es pronunciï, i si els dubtes queden esvaïts i si comporten alguna modificació legislativa, doncs s’haurà de treballar”.

tracking