política

UL culpa França Riberaygua de causar la divisió a Liberals

Acusen la vicepresidenta del partit d’haver impulsat unes primàries irregulars i d’“enganyar la militància” per afavorir Gallardo

UL culpa França Riberaygua de causar la divisió a LiberalsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió Laurediana culpa França Riberaygua, vicepresidenta de Liberals d’Andorra, d’haver originat la crisi que ha desembocat en un cisma al si del partit. Riberaygua va ser qui va defensar la ponència sobre les primàries al congrés de la formació per a la seva aprovació, fet que va acabar provocant que el secretari general, Amadeu Rossell, dimitís per a fer marxa enrere una setmana després en una nova executiva. És aquí on Unió Laurediana planta batalla i no accepta el retorn de Rossell en entendre que un dirigent que ha dimitit ja no pot tornar a convocar una executiva. Llavors decideixen enviar una carta al president de la formació, Jordi Gallardo, que no obté resposta.

Una missiva que segons van explicar fonts coneixedores d’aquesta, contenia tres punts. UL no reconeix Rossell com a secretari general des que va dimitir. Una dimissió és una dimissió i s’hagi formalitzat o no ja no es podia tornar a convocar una executiva. El segon és l’atac frontal a França Riberaygua, imposada per Gallardo com a representant del comitè d’Escaldes a l’executiva nacional, ja que no figurava entre els cinc militants que va proposar l’òrgan parroquial. UL acusa Riberaygua d’impulsar unes primàries irregularment i per tant d’“enganyar tota la militància”. En aquest sentit recorden que el congrés on va presentar la ponència de les primàries va facultar l’executiva a elaborar un reglament que havia de sotmetre’s a deliberació dels membres del partit i per tant tornar al congrés una altra vegada. I el tercer punt és la petició d’una nova convocatòria de congrés.

Gallardo sobre UL

Jordi Gallardo es va referir ahir a UL des de Ràdio Nacional, on va afirmar que el partit els va comunicar en l’última executiva que deixarien de participar en les reunions. Segons Gallardo, això contradeia el comunicat que van emetre dimecres a la nit assegurant “que continuarien donant suport” a Ld’A. Amb tot, va dir que UL és un partit “independent, d’àmbit parroquial” i que poden decidir “si hi són presents o no, de la mateixa manera que Ld’A pot decidir si continua o no la seva relació amb UL”.

Gallardo no va pronunciar-se sobre si aquest allunyament es deu a l’estratègia dels gallardistes respecte a les primàries per tal que el president del partit sigui escollit candidat a cap de Govern al més aviat possible per així controlar el partit. “És una pregunta per a UL”, va dir Gallardo, que va dir que Ld’A “sempre ha estat un partit plural” i creu que això és “enriquidor dins d’un partit que no és personalista”. Gallardo es va mostrar partidari d’escollir “al més aviat possible” el candidat de Ld’A davant de la possibilitat d’un avançament electoral.

Gallardo va dir que si ara es reconeix que Ld’A és la unió de partits independents, és símptoma que podrien optar per camins separats. “Estem parlant d’obvietats, i el que és important és que cadascú continuï amb el camí que cregui que ha de caminar”, va dir.

Una cursa electoral al si de Liberals d’Andorra que ha allunyat UL pel que fa al manteniment de Rossell com a secretari general –la tesi que la dimissió no va ser vàlida és de Valentí Martí– i a les primàries, rebutjades per Pintat perquè els seus seguidors es troben en minoria en estar afiliats a UL i no a Ld’A. A més, els pintadistes rebutgen accelerar el procés d’elecció del cap de llista també perquè prefereixen no ensenyar totes les cartes i esperar que DA hagi escollit candidat.

Fonts d’UL van admetre que tot plegat és “una picabaralla entre persones per ensenyar la força de cadascú”. “Qui s’ha posicionat és el senyor Gallardo amb uns quants de l’executiva”, van manifestar. Sobre si donaran suport o no a Ld’A a les eleccions generals, les fonts lauredianes van afirmar que només aniran amb qui comparteixin projecte de país. “Si Liberals ho entenen d’aquesta manera serem companys d’equip i si no ho entenen, no. El que no es pot fer és tindre confrontacions personals que no porten a res i que no ajuden que el país vagi endavant”, van sentenciar. Altres fonts van indicar que “posen llenya al foc i dona la sensació que [Ld’A] vol que trenquem”.

ELS FETS

UL culpa França Ribe-raygua per haver impulsat les primàries tot i que el reglament havia de sotmetre’s a un nou congrés.

Demanen que es convoqui un altre congrés.

No reconeixen Amadeu Rossell com a secretari ge-neral de Liberals perquè va convocar una executiva quan ja havia dimitit.

Envien una carta a Jordi Gallardo sobre aquestes qüestions que no obté res­posta per part seva.

El president del partit declara a la ràdio que UL ha deixat d’assistir a les reunions. No hi van perquè no estan d’acord que Rossell segueixi estant al capdavant.

Gallardo és partidari d’escollir candidat al més aviat possible, mentre que Pintat aposta per esperar que DA tingui el seu.

Des de UL reconeixen que tots els escenaris electorals estan oberts i que no concorreran a les eleccions amb Liberals si continuen les “confrontacions personals” i no defensen el mateix projecte pel país.

tracking