cursa preelectoral

Unió Laurediana no garanteix el suport electoral a Liberals

El partit mostra el seu “total suport” als consellers d’UL al grup liberal, però es distancia del partit pel que fa a les eleccions

Unió Laurediana no garanteix el suport electoral a LiberalsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La divisió interna al si del grup parlamentari liberal ha cristal·litzat en un distanciament cada cop més evident dels socis lauredians de Liberals d’Andorra. Unió Laurediana es va reunir dimecres a la nit per tractar la situació política en assemblea extraordinària, de la qual en va transcendir un document de tres punts on expressa el seu suport als consellers que té al grup però s’aparta del partit pel que fa a les eleccions generals. Sobre aquesta qüestió, va decidir participar en la propera contesa electoral i fer-ho amb l’ànim d’“ajuntar esforços a fi d’encarar les properes eleccions nacionals defensant una idea de país, amb la consonància i la seriositat que permeti sumar per a Andorra”, assenyala sense mencionar en cap cas Liberals d’Andorra.

Preguntat precisament per aquesta qüestió després del Consell General d’ahir, el president del grup parlamentari liberal i també màxim exponent d’UL al col·lectiu, Josep Pintat, va evitar explicitar a qui donaran suport els lauredians, i en aquest sentit no va garantir la continuïtat de l’afiliació a Liberals d’Andorra. “No avancem esdeveniments, ja s’anirà veient”, va manifestar. Tot i declinar pronunciar-se sobre els possibles escenaris electorals, l’excònsol de Sant Julià de Lòria sí que va voler recordar que “el grup liberal és una coalició”, perquè “tal com diu el seu reglament està format per Liberals, UL i independents”. Per tant, “tornem a l’origen”, va reblar. El polític va negar qualsevol trencament: “en política ni es trenca, ni s’empega ni s’ajunta. Es parla i es camina”.

La reunió que els lauredians van convocar expressament per tractar els darrers esdeveniments, que han propiciat fins i tot l’oferta d’un pacte d’estabilitat per part del cap de Govern, mostra “el total suport” als representants d’UL al si del grup parlamentari i també de l’executiva nacional de Liberals d’Andorra. Concretament, afirma que dona suport a “les actuacions i decisions preses” pels parlamentaris “fins a la data d’avui” així com “les que puguin prendre en l’exercici de les seves funcions”. El text, signat pel president d’Unió Laurediana, Carles Verdaguer, explica que UL acorda, a més, “treballar, com sempre ha fet, de forma prioritària encaminant totes les seves accions en benefici del país”.

Respecte a la propera contesa electoral, el partit exposa que “Unió Laurediana, seguint la seva trajectòria històrica, afrontarà futurs reptes electorals amb els seus afiliats i simpatitzants i les formacions polítiques que comparteixin la seva visió de parròquia i de país”.

Pintat va argumentar en declaracions als periodistes que “UL com a partit que s’ha presentat sempre als comicis amb propostes farà el mateix” a les properes generals, “i és el que farà”, tal com va acordar l’assemblea extraordinària de dimecres a la nit. “Ahir el que va voler fer va ser donar el tret de sortida per encarar les generals i les properes comunals”, “organitzar-se i estructurar-se” i també “buscar les millors solucions per poder-ho fer”. Quines seran, “ja s’anirà veient”.

VISTIPLAU DELS GRUPS A L'OFERTA DE MARTÍ SOBRE EUROPA

Els grups parlamentaris veuen amb bons ulls l’oferta del cap de Govern, Toni Martí, d’entrar a formar part a la delegació andor­rana que negocia l’acord d’associació amb la Unió Europea. Pintat va explicar que ho veu com “un gest positiu” que “ve a enriquir molt el procés de negociació i permet establir estratègies”, ja que a diferència d’ara tindran accés a tota la informació sobre el procés. “El que fèiem ara eren reunions” de caràcter tècnic que “no donaven cap garantia”, mentre que ara es podran fixar “criteris polítics i estratègies”. “Veiem que és un precedent que dona un caire molt diferent a les negociacions. Ens sembla que pot ser interessant. Sumar esforços és una bona notícia per al país”, va indicar, alhora que va precisar que ara s’ha de desenvolupar una proposta d’acord per escrit que estableixi els termes de la participació.

El president del grup parlamentari mixt, Pere López, va expressar que “qualsevol fórmula que permeti reforçar la posició andorrana, per a nosaltres és positiva”, ja que “sempre hem estat per aquest objectiu, que puguem obtenir el millor acord” i l’oposició no es perdi detalls. A més, va destacar que la proposta “permet que el grup liberal acabi de reconduir el posicionament inicial amb el tema europeu”, cosa que també veuen bé.

De la seva banda, el conseller d’SDP, Víctor Naudi, va lamentar que Martí no li hagi fet l’oferiment també a ell i va puntualitzar que tot i que la proposta és positiva “arriba tard”. “Jo crec que respon més al cultiu de la seva jubilació anticipada que no a voler fer realment un treball positiu”, va sentenciar.

tracking