política

Martí ofereix als grups ser a l'acord amb la UE

Afirma que és un oferiment “excepcional” que vol “reforçar la veu d’Andorra” a Europa

Toni Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, ha proposat als grups parlamentaris entrar a la delegació que negocia l’acord d’associació amb la Unió Europea i participar per tant a les reunions que se celebren a Brussel·les i on només hi participa l’executiu. Martí va convocar ahir una roda de premsa extraordinària per anunciar que es va reunir amb els presidents dels grups, Ladislau Baró (DA), Josep Pintat (Ld’A) i Pere López (grup mixt), per oferir-los l’entrada a la taula de treball de tu a tu amb la UE.

Martí ha respost així a l’oferta de Pintat d’esdevenir observadors actius amb un oferiment als presidents de tots els grups perquè formin part de la delegació andorrana “a títol personal i intransferible”, i signant un document de confidencialitat. Un oferiment “excepcional” que fa per “reforçar la veu d’Andorra a la UE”, “forjar un consens el més ampli possible en un tema tan important i de futur com l’acord d’associació” –tenint en compte que no es tancarà aquest mandat– i per “obrir la negociació a la ciutadania mitjançant els presidents dels grups parlamentaris”. Martí va deixar clar, però, que la posició andorrana serà expressada per la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, que és qui “comandarà” el procés en tot moment.

El líder de l’executiu va detallar que la participació dels grups es vehicularà a través d’una trobada abans i una després de cada reunió amb la UE per “consensuar el posicionament d’Andorra”. Si no hi ha acord entre els participants, “el Govern continuarà liderant les negociacions”. Preguntat per la possibilitat que algun grup rebutgi l’oferta, Martí va afirmar que “és un oferiment generós a favor d’Andorra i la transparència, no entendria que no es pogués acceptar”, i va recalcar que espera la resposta dels portaveus per concretar “el format exacte de la participació”. No obstant això, va admetre que “no sé si serà possible” que els grups ja participin a la reunió del desembre on s’ha de cloure la proposta referent al tabac. “El desig és que s’hi associï tot l’arc parlamentari i faré tantes reunions com sigui possible per concretar la participació”, va manifestar, tot i que no va precisar si això inclou el conseller general d’SDP Víctor Naudi.

Martí va explicar que ha pres aquesta decisió ara “perquè el clima és l’adequat” –va assegurar que “no té res a veure” amb la divisió al grup liberal i l’acostament al sector de Pintat– i perquè considera que cal “assossegar” el tram final de la legislatura teixint aliances amb l’oposició sobre els grans projectes del Govern. Dossiers que, en el cas del d’Europa, és “de futur per a Andorra” i per tant “no té color polític”. “Hi ha negociacions i negociacions, i aquesta és la gran negociació”, va sentenciar, apuntant que “podrà haver-hi consens o no, però la veu de la defensa dels interessos d’Andorra es farà sentir de forma unànime a la comissió”.

tracking