Política

Oferta perquè els presidents dels grups parlamentaris entrin a la delegació que negocia amb la UE

El cap de Govern destaca que la proposta arriba perquè es dona el clima adequat i que la voluntat és “forjar un consens el més ampli possible”

Martí ofereix als presidents dels grups parlamentaris entrar en la delegació que negocia amb la UEANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, ha ofert aquest dimecres als presidents dels grups parlamentaris que formin part de la delegació negociadora de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Així ho ha anunciat en una roda de premsa extraordinària poc després d’haver contactat els representants parlamentaris. Martí ha remarcat que aquest oferiment és a títol “personal i intransferible” i ha insistit en el fet que aquesta oferta s’adequa als preceptes constitucionals, que marquen que la política exterior ha d’estar liderada pel Govern i ha emmarcat aquest gest en la voluntat de “forjar un consens el més ampli possible”.

D’aquesta manera, Martí ha remarcat que el país es troba davant un projecte “de futur” i un moment excepcional perquè està en joc “la prosperitat d’Andorra”. D’aquesta manera, ha emfasitzat la importància que la ciutadania estigui representada en aquestes negociacions a través de les forces que conformen l’arc parlamentari. “La voluntat és que la ciutadania es faci seu l’acord”, ha dit, afegint que la “millor manera” és a través de la fórmula que ara ha posat sobre la taula.

Qüestionat sobre per què aquest oferiment arriba ara, Martí ha manifestat que es dona el clima polític adequat i que, a més, el cap de Govern ha de “saber llegir” i interpretar els diferents moments i que ara es donaven les circumstàncies per fer aquesta oferta. A més, aquesta possibilitat de poder formar part de la delegació negociadora, es complementa amb dues reunions de caire polític que es farien tot just abans i després de cada ronda negociadora per fixar el posicionament d’Andorra.

El cap de Govern ha comunicat als presidents dels grups parlamentaris aquest dimecres la decisió, així com als serveis dels coprínceps, ja que ha recordat que els caps d’Estat estan associats en aquesta negociació. També ha volgut subratllar que qui continuarà defensant el posicionament d’Andorra davant la UE serà la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, malgrat que els presidents dels grups parlamentaris formin part de la delegació.

Martí ha posat en relleu que aquest és un oferiment que “no té color polític” i que “no entendria” que no es pogués acceptar. Per aquest motiu, ha remarcat que la setmana vinent farà “tantes reunions com sigui possible” per acabar de concretar aquesta implicació dels grups parlamentaris i ha conclòs que, d’aquesta manera, també es vol “assossegar” la política andorrana de tal manera que en les futures eleccions el debat no sigui “Europa sí o no”, ja que ha incidit en què es tracta d’una negociació que no és un projecte del Govern sinó que “va més enllà”.

Quant al fet que en aquesta delegació vagin només els presidents dels grups parlamentaris però no el conseller d’SDP, Víctor Naudi, i la consellera independent Sílvia Bonet, ha remarcat que “no pot ser una delegació que no s’acabi” i que espera que els presidents dels grups informin la resta de consellers. I ha conclòs que és una “gran oportunitat col·lectiva” de fer sentir la veu “dels interessos d’Andorra de manera unànime”. També ha desvinculat aquest oferiment amb les properes eleccions o possibles pactes electorals que es puguin fer.

tracking