finances

El Consell d'Europa avala les mesures de transparència, però en vol més

Diu que la legislació està “avançada” però troba a faltar supervisió política i demana dotar de més recursos la UIFand, la policia i la Batllia

El Consell d'Europa avala les mesures de transparència, però en vol mésARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Moneyval reconeix totes les reformes que ha emprès Andorra en matèria de lluita contra el blanqueig i el finançament del ter­rorisme però demana que se n’impulsin més. L’organisme del Consell d’Europa encarregat de vigilar el compliment que fan els estats dels estàndards internacionals contra el rentat de diners constata “el compromís polític” del Govern a l’hora d’impulsar canvis legislatius, que admet que són “d’envergadura”, però troba a faltar “una supervisió política clara” de la implementació dels diferents plans d’acció. “La legislació per criminalitzar els delictes fiscals i la lluita contra el blanqueig està avançada” i el marc legal és “robust”, diu, però manca “desenvolupar una estratègia” per part de l’executiu.

El Moneyval va fer públic ahir l’informe amb les conclusions de la visita que va realitzar del 6 al 18 de març passat i on fa diverses recomanacions per tal d’enfortir el sistema antiblanqueig. Una és la de dotar de més recursos humans i materials la unitat d’intel·ligència financera d’Andorra (UIFand), la policia i la Batllia. Els experts del Moneyval asseguren que “els recursos limitats” de l’organisme “han obstruït el seu rol de supervisió”, i demana que se li permeti l’accés al cadastre i a les bases de dades de tots els impostos. A banda, afirma que s’haurien de “reforçar significativament” els recursos de les autoritats policials i judicials implicades en les investigacions de casos de blanqueig. L’organisme europeu creu, a més, que cal “una millor coordinació” entre els diferents organismes supervisors i avisa que haurien de fer estadístiques amb dades de tots els béns comissats i els delictes.

Poques condemnes

El Moneyval posa de manifest que tot i que la justícia investiga “un ampli ventall de casos de blanqueig”, les investigacions no es tradueixen en condemnes –diu que la ràtio és “modesta”– i considera que els procediments són massa llargs. Per això aconsella “simplificar” o “accelerar” els processos. A més, afirma que els riscos de blanqueig són “minimitzats” i que les institucions financeres més petites o els professionals o negocis no financers com ara els advocats o els comptables són “menys conscients dels riscos”.

Poc control a la duana

Per altra banda, conclou que Andorra hauria d’ampliar els supòsits de l’evasió fiscal a tots aquells elements que estiguin relacionats directament o indirectament amb delictes fiscals, amb suborn al sector privat i també amb contraban més enllà del tabac. L’informe situa els diners procedents del contraban com “la vulnerabilitat” del sistema a Andorra i apunta que ni el control fronterer ni el decomís d’efectiu es “prioritza” per la duana. “Les autoritats haurien d’enfortir els mecanismes de control dels diners en metàl·lic”, conclou. Una altra de les vulnerabilitats diu que és l’evasió fiscal, encara no tipificada en el moment de la visita. “La posició d’Andorra com a centre financer, amb una dimensió cada cop més internacional, presenta un potencial de fons il·lícits que es podria utilitzar per recaptar fons i després transferir-los a països estrangers”, sosté l’ens, i insta Andorra a ratificar els convenis internacionals contra corrupció.

Pel que fa al sector bancari, posa de manifest que està implicat en el 80% de casos de rentat de diners i per tant és el que ha estat més exposat a la delinqüència fiscal. Tanmateix, remarca que el sector fa un ús “massa extensiu” dels diners en efectiu. El Moneyval subratlla, finalment, que no totes les activitats sospitoses disposen dels deguts informes.

RECOMANACIONS

1 Govern

Més supervisió per aplicar les accions

El Moneyval demana posar en marxa “una supervisió política clara” per tal de garantir que s’apliquen els plans d’acció i les mesures adoptades per combatre els riscos de blanqueig.

2 Mancances

Recursos a batllia, policia i uifand

Manca de recursos humans i materials a la Uifand, a la Policia i a la Batllia. En el cas del supervisor, diu que els “recursos limitats” “han obstruït” el seu rol.

3 Justícia

S’investiga però es condemna poc

L’organisme afirma que la ràtio de condemnes sobre casos de blanqueig que s’obtenen al país és “modesta” en comparació amb les investigacions que es tiren endavant.

4 Codi penal

Ampliació de l’evasió fiscal

L’evasió fiscal hauria de cobrir tot el relacionat amb els delictes fiscals, el suborn al sector privat i el contraban més enllà del tabac, segons el Moneyval.

5 Duana

Enfortir el control a la frontera

L’ens sosté que el control fronterer i el decomís de diners en efectiu no és “prioritzada” per la duana i demana que s’enforteixin els mecanismes.

6 Sector financer

Els bancs abusen de l’efectiu

Abús de l’efectiu als bancs. “L’ús dels diners en metàl·lic al sector financer continua sent massa extensiu”, assenyala.

tracking