joventut

Escaldes contractarà seguretat privada als parcs

La mesura va decidir-se per evitar que vàndals puntuals fessin malbé mobiliari urbà, però s’aprofitarà per estar més amatent al consum

Escaldes contractarà seguretat privada als parcsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany posarà seguretat privada als parcs per evitar destrosses de mobiliari urbà i per combatre el consum d’alcohol i drogues entre joves als espais públics. Ho va dir ahir Josep Ramon Tudel, conseller de Serveis i Manteniment. Tudel va indicar que a finals d’octubre va obrir-se un concurs públic per a la contractació d’una empresa de seguretat amb l’objectiu de cobrir la vigilància, de moment al Prat del Roure i a tota la zona del Clot d’Emprivat; a la plaça dels Dos Valires, a l’entorn del passeig del riu; i a la pista polivalent de l’avinguda de Sant Jaume. El termini per presentar-se finalitzarà dijous 23 de novembre.

Josep Ramon Tudel va concretar al Diari que no s’ha pres aquesta decisió després dels últims episodis de queixes per consum de droga al carrer, sinó que estava contemplat amb anterioritat i es preveia per ser més efectius davant actes d’incivisme, i per complementar la tasca del servei de circulació que ha de mantenir l’atenció en diverses àrees. “D’inici va plantejar-se amb la voluntat d’evitar danys al mobiliari urbà i frenar-hi el botellón, si bé ha de servir per als casos de joves que fumen droga a l’entorn del Prat del Roure”, va subratllar Josep Ramon Tudel.

El conseller de l’àrea de Serveis va admetre ahir que “el Prat del Roure és un parc dissenyat de manera que hi ha racons amagats” i que “s’hi intentarà reduir” la presència de nois i noies fumant marihuana. El comú ha reconegut haver rebut queixes els últims mesos, però la preocupació en aquest sentit no és nova.

Vigilants, abans de la crisi

Una empresa privada s’havia encarregat ja de la vigilància dels parcs Turons d’Art i Prat del Roure fa una dècada, però amb la crisi el comú en va prescindir.

El cap d’Esports del comú, Toni López, va especificar que als voltants del complex del Prat del Roure s’hi reuneixen grups de joves que fumen droga “des de fa temps i amb més o menys intensitat”. Segons López, “fa 2 o 3 anys que ho detectem, si bé depèn de l’època no hi ha ningú”. López va assenyalar que “el comú n’està assabentat i la policia, que és qui en té la competència, ho sap i hi actua”. El conseller Josep Ramon Tudel i Toni López consideren que no és una problemàtica de gran abast, però sí una situació recorrent que ve donada per les característiques d’espais públics que són propicis perquè les colles de joves s’hi reuneixin i que ofereixen certa privacitat.

L’oposició n’és partidària

La consellera a la minoria del PS, Cèlia Vendrell, va apuntar ahir que com a oposició estaven al cor­rent de les queixes sobre el consum al Prat del Roure, i que els consta que la vigilància de la policia “s’hi ha reforçat”. Vendrell va destacar precisament el concurs públic per contractar vigilància als parcs, i va recordar que “al Govern, la policia i les escoles els correspon treballar per a la sensibilització”. El conseller a la minoria liberal, Marc Magallón, va expressar-se en termes semblants. “En alguna comissió se n’ha fet referència informal”, va dir ahir Magallón, i va afegir que “sí, estem d’acord que hi hagi vigilància a tota la zona, ja se n’havia parlat”. Marc Magallón va comentar que “els monitors del Prat del Roure han detectat més moviment”. Segons Magallón, “és una zona d’esbarjo i joventut que darrerament té més afluència”.

FILLS D'ANDORRA DEMANA A GOVERN QUE POSI MÉS MITJANS

Una de les fundadores de l’associació Fills d’Andorra i mare d’un jove adolescent, Rosa Vázquez, ha demanat reunir-se amb el ministre d’Interior, Xavier Espot, per expressar-li la preocupació “com a mare i en nom de l’entitat” per “la manca de mitjans que hi ha al país quan els fills van mal encaminats, una situació que moltes vegades requereix portar-los fora, ja que aquí la Unitat de Conductes Addictives (UCA) i el Centre d’Acolliment d’Infants i Joves (CAI) no estan prou preparats”, segons Rosa Vázquez.

Vázquez posa en relleu que l’experiència d’una monitora que denunciava que sovint es troba amb joves fumant droga al Prat del Roure “és real i no ocasionalment, com diu la cònsol, sinó que és cada dia”. L’entitat demana més recursos en prevenció i “trobar ocupació per a aquests joves”.

tracking