reportatge

Una mostra d'homenatge

380 persones i 22 restauradors van participar a la cita gastronòmica d’ahir a Ordino, en memòria de Joan Berenguer, Pere Tàpias i François Dechosal.

Una mostra d'homenatgeFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vint-i-sis anys i la Mostra gastronòmica d’Ordino segueix creixent en nombre de xefs i de comensals. Un total de 380 persones van assistir ahir al migdia al Centre de de Congressos ordinenc per degustar els plats preparats expressament pels 22 estands participants, una mostra de la restauració del país. Són dos establiments i 30 persones més que l’any passat, i malgrat tractar-se de la 26a edició any rere any nous establiments s’apunten a la festa. Enguany un 20% hi participava per primer cop, com és el cas del restaurant Buda Gastro. El xef, Andrés Riestra, va explicar que va decidir presentar-se “per pressió popular” en tractar-se d’“una mostra molt important a Andorra”. “Ens ho vam marcar com una prioritat”, va assenyalar aquest cuiner, que va participar al certamen amb un carpaccio de patata violeta, foie gras d’oca i rovells d’ou de guatlla trufats com a plat estrella.

La majoria d’establiments, però, fa molts anys que hi participen, alguns des de l’inici. És el cas de l’hotel Coma i el restaurant Tòpic d’Ordino. Josep Maria Riba, el gerent del negoci, va assegurar que “per a nos­altres la Mostra gastronòmica és una cita molt important” com també ho és, per exemple, l’Andorra a Taula. Riba va destacar que tot el personal dels dos establiments, des dels cuiners fins als encarregats del celler o de manteniment, s’impliquen en l’esdeveniment. L’estand conjunt del Coma i del Tòpic és un dels més adornats de la fira, amb verdures i fruites de temporada. “La gent de casa s’implica molt, venim a ensenyar els plats que fem de gastronomia de muntanya amb tècniques noves”, com ara el premsat de garrí amb orellanes i vermut de poble o el croissant d’ossobuco.

Un esdeveniment que per primera vegada a la història va comptar amb un espectacle: danses del ventre fruit de l’ambientació turca que tant des de l’escenari com des d’un dels restaurants es va voler donar a la mostra. Turquia va ser la protagonista de l’estand de cuines del món amb dos plats elaborats pel restaurant Les delícies turques, com van ser l’ezo-gelin i el tavuk sarma. Els responsables es van mostrar molt satisfets d’haver pogut aportar la decoració de la mostra i un menú, tot i que van lamentar que “hem fet pocs plats perquè molt menjar es fa al moment”.

La mostra d’aquest any ha servit per homenatjar tres persones que ja no hi són: el fundador del certamen, Joan Berenguer; el crític gastronòmic Pere Tàpias, que va ser pregoner de la cita, i qui va ser director del Lycée Comte de Foix François Dechosal. El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va afirmar que sense Berenguer “la cuina d’Andorra no hauria assolit la rellevància que té” i va anunciar que la cursa de cambrers portarà a partir d’ara el nom de Dechosal.

De la seva banda, el conseller de Turisme, Jordi Serracanta, va afirmar que “ha estat un èxit absolut”. “Estem contents perquè fa cinc mesos ja només quedaven deu tiquets per vendre i ahir vam haver de posar més taules”, va indicar, fet que “demostra que la mostra és un lloc de trobada important per mostrar els plats dels restaurants del país”.

tracking