TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

EDUCACIÓ

França aboleix la quota de la seguretat social universitària

La CASS inicia contactes per saber si els alumnes del país se’n beneficiaran

França aboleix la quota de la seguretat social universitària

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha iniciat els contactes amb l’administració gal·la per saber si els alumnes andor­rans que decideixin cursar els estudis superiors a França també es beneficiaran de la supressió de la quota de la seguretat social universitària. El govern francès va anunciar a final d’octubre l’abolició de la tarifa de 217 euros que han de pagar cada any uns 2,6 milions d’estudiants universitaris per garantir-se la cobertura sanitària. Aquesta decisió, que era una de les promeses d’Emmanuel Macron abans d’arribar a la presidència del país, es començarà a aplicar a partir del curs 2018-2019.

La parapública preveu emetre un comunicat quan obtingui una resposta oficial sobre l’impacte per als estudiants andorrans. Fonts consultades pel Diari expliquen que “la lògica” és que els universitaris andorrans també es beneficiïn del programa”. De fet, fins ara el conveni existent entre Andorra i França atorga als alumnes del Principat els mateixos drets a l’hora d’accedir als estudis universitaris del país gal. Els estudiants que decideixen anar al país veí del nord tenen dues opcions per beneficiar-se de l’assistència sanitària. Una és afiliar-se a una mútua de la mateixa manera que els joves francesos i pagar els 217 euros anuals a l’hora d’inscriure’s a la universitat, i l’altra és adherir-se com a beneficiaris dels seus pares a la CASS i tenir el mateix dret a ser atesos pels serveis mèdics francesos. Aquesta última opció permet als joves tenir les mateixes opcions per estudiar a França independentment dels seus recursos econòmics. “Hem demanat la confirmació que en el moment del canvi de sistema, els estudiants andorrans seran tractats de la mateixa manera”, expliquen les mateixes fonts.

La decisió del govern francès criticada per algunes de les mútues pretén augmentar el poder adquisitiu dels estudiants universitaris. Malgrat aquesta supressió, els alumnes es derivaran ara al règim general de la seguretat social francesa i hauran de pagar una quota en funció de factors com ara el cicle universitari en què es trobin o de si reben una beca o no. Els preus a pagar aniran dels 60 als 150 euros. Tots els alumnes, a més, tindran accés a les ofertes esportives i culturals dels diferents campus universitaris. Segons l’executiu gal, la mesura, sumada a l’augment d’ajudes socials suplementàries de 100 milions d’euros, farà créixer el poder adquisitiu dels estudiants. Enguany, el 26% dels joves que l’any passat van acabar el batxillerat estudien en alguna universitat francesa.

tracking