Acord d'associació

La UE no ha pres cap decisió sobre el tabac

L’ens comunitari admet que es tracta d’un aspecte “complex” però que coneixen “bé” el seu pes dins de l’economia

La UE no ha pres cap decisió sobre el tabacSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap negociador adjunt de la Unió Europea (UE), Claude Maerten, va afirmar ahir que encara “no s’ha decidit” res sobre la proposta de transitorietat de vint anys que va fer el Principat pel que fa al tabac. Maerten va explicar que “la qüestió del tabac és complexa” i que coneixen “bé quin és el pes” dins de l’economia andorrana. A més, va considerar que es tracta d’un aspecte que cal tractar “amb molta precaució. Ho va dir ahir després d’una reunió que va mantenir amb la delegació andorrana.

Maerten va explicar que “encara no s’ha examinat quant temps pot necessitar l’economia per transformar-se”, si bé va afegir que els canvis hi són “sempre”. “Hi ha transformacions econòmiques en curs”, va afirmar el cap negociador adjunt de la UE. A més, va dir que l’executiu “ha entès quins són els objectius” de les negociacions, però alhora va afegir que hi ha aspectes que “són difícils”. Maerten va recordar que hi ha altres aspectes positius dels quals es beneficiaran altres sectors, com ara el de finances, els estudiants o fins i tot els mitjans de comunicació.

Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va explicar que la trobada d’ahir va ser “positiva”. Va concretar que no es tractava de cap reunió de negociació, sinó d’una trobada informativa, tot i que van parlar del tabac. “L’objectiu de la reunió era poder facilitar el màxim d’informació a la delegació de la UE perquè tingui una bona comprensió de la situació andorrana”, va dir Ubach, que va apuntar que és una manera de facilitar les tasques a la UE per afrontar “de la millor manera” la propera sessió de negociacions a Brussel·les prevista per a principis de desembre. Segons Ubach, la voluntat del Govern és tancar la qüestió del tabac i la de lliure circulació de mercaderies al desembre per tal que el 2018 puguin tractar el capítol de la lliure circulació de serveis, persones i capitals. Preguntat per les possibles demandes del Principat sobre aquest àmbit, Maerten va considerar que caldrà tenir en compte “la situació particular d’Andorra, Mònaco i San Marino”.

tracking