Justícia

Els Pujol demanen als batlles que vagin a Madrid a prendre declaració a Villarejo

La família insta que Andorra tingui accés als documents confiscats relacionats amb el seu cas

Els Pujol demanen als batlles que vagin a Madrid a prendre declaració a Villarejo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família Pujol ha presentat a la Batllia un escrit instant que els dos batlles que porten els casos relacionats amb l’excomissari José Villarejo es traslladin a Madrid per prendre-li declaració un cop el policia jubilat es troba empresonat per blanqueig i suborn. En l’escrit també es demana que la Batllia demani a la justícia espa-nyola una còpia de tots els documents comissats a l’excomissari que puguin estar relacionats amb les filtracions dels comptes dels Pujol a Andorra o amb els documents que han sorgit posteriorment. Un dels temes importants que els Pujol volen que s’aclareixi és l’explicació que ha fet Villarejo diverses vegades respecte que es van pagar a responsables de BPA (50.000 o 500.000 euros segons les versions) a canvi de la informació sobre els comptes dels Pujol. Un altre dels afers per aclarir són les declaracions de Villarejo sobre que BPA va acceptar entregar les dades davant la por que Espanya retirés la llicència bancària a Banco Madrid (filial de l’entitat andorrana) per una investigació que estava fent el Sepblac (policia anti-blanqueig espanyola) contra la filial espa-nyola de BPA.

El policia jubilat va cancel·lar dues vegades la seva anunciada presència a Andorra per declarar davant de la Batllia. En els dos casos en l’últim moment va al·legar problemes per no poder desplaçar-se a declarar. Villarejo es troba en mig de dues causes a la Batllia que porten els batlles Alexandra Terès i Manel Santolària i fan referència a la querella dels Pujol per revelació de secrets (per haver facilitat les dades confidencials dels seus comptes) i dels Cierco contra membres de la policia patriòtica espanyola per pressions i coaccions (perquè entreguessin les dades dels Pujol). Concretament, la querella per revelació de secrets presentada pels Pujol va contra Joan Pau Miquel, Higini Cierco (després que reconegués davant la batlle que BPA havia entregat les dades a la policia patriòtica), l’exagregat d’Interior de l’ambaixada espa-nyola Celestino Barroso; el també exagregat Bonifacio Díaz; l’excomissari d’Assumptes Interns de la policia espanyola Marcelino Martín Blas (tres noms als quals Cierco va acusar de formar part de la trama de coacció perquè BPA entregués la informació). La querella dels Cierco per les coaccions per revelar les dades bancàries va contra Barroso, Díaz i Martín Blas.

La petició a la Batllia perquè es prengui declaració a Villarejo es basa en el fet que un cop està a la presó madrilenya d’Estremera la localització està garantida i només caldria demanar permís a les autoritats judicials espanyoles. Villarejo es troba en presó incondicional degut que la jutge Carmen Lamela considera que hi ha risc de fuga per la gran fortuna que té fora d’Espanya.

tracking