Mobilitat

Tall indefinit de la N-145

Els organitzadors preveuen obrir a les 20 hores i a mitjanit i els mossos no descarten actuar per obrir pas de manera forçosa

Tall indefinit de la N-145C. S.

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El tall de la carretera N-145 es prolonga de manera indefinida. Els Comitès de Defensa de la República han iniciat una acció anomenada "operació fronteres" de manera que es vol bloquejar el pas de les mercaderies per tots els passos fronterers de Catalunya. Això fa que actualment els membres del CDR de l'Alt Urgell, amb el suport de molts ciutadans d'altres comarques que s'han desplaçat fins a la Seu, mantinguin tallada la N-145 sense una hora clara de reobertura. La intenció és mantenir el bloqueig i només deixar passar els vehicles particulars durant cinc minuts a les 20 hores i a les 12 de la nit. L'última obertura de la via s'ha fet a les cinc de la tarda i s'han deixat passar també alguns camions que hi havia aturats que transportaven animals vius.

Malgrat tot algunes fonts apunten que a les 19 hores es podria celebrar una assamblea per decidir com es mantindria la mobilització durant la matinada. Tot i així fonts dels mossos d'esquadra ja han avisat que si la gent no marxa en algun moment o altre hauran d'actuar per reobrir la carretera.

La protesta s'ha iniciat a les sis del matí i fins que a les 11 no s'ha fet una primera obertura del pas s'han format cues de fins a tres quilòmetres. A diferència de dies anteriors, avui molts vehicles que havien de fer el trajecte entre la Seu d'Urgell i Andorra (o a la inversa) han optat per utilitzar el camí del Rec dels 4 pobles, que a través d'una pista forestal, permet sortejar la carretera Principal.

Les protestes també han afectat la C-14 a Ponts on segons el Servei Català de Trànsit durant tot el matí s'ha cirrculat amb congestió al llarg d'un quilòmetre a causa de la manifestació.

Ahir des del CDR es va explicar que la interrupcióserà “llarga” i “similar” a la del passat 3 d’octubre passat. Aleshores, la via d’accés al país des de la Seu d’Urgell va estar tallada durant deu hores. Amb tot, els mossos d'esquadra han comunicat, a través de les xarxes socials, que treballen per tal de reobrir les més d'una trentena de vies que hi ha tallades arreu del territori català.

A més del tall de la carretera, a les nou del matí ha començat una manifestació a la Plaça dels Oms de la Seu en el marc de la mateixa vaga general. Els participants han acabat sumant-se a les persones que tallaven la N-145. A les cinc de la tarda s’espera una acció nacional de la qual no n’han transcendit més detalls. Durant la jornada d’ahir es va plantejar la possibilitat d’aixecar els talls del trànsit quatre cops durant deu minuts, si bé la CDR va dir que era una opció que no havien contemplat. Fa un mes sí que es va fer un aixecament del tall per rebaixar la tensió. Ara bé, des de la plataforma van recomanar evitar els desplaçaments per l’N-145 perquè si aquesta situació s’acaba produint, l’obertura seria “mínima” i la circulació seguiria sent poc fluïda. A més, existeix el risc que es pugin produir altres talls en altres vies prop de la Seu d’Urgell, com ara la C-14. Només es deixaran circular els vehicles del servei d’emergències. La plataforma va fer una crida a participar “massivament” en la protesta i apel·len a internacionalitzar el procés.

BUSOS A PARTIR DE LES 17 HORES

Davant d’aquesta situació, les companyies d’autobús van decidir ahir anul·lar els trajectes previstos durant tot el matí i només tenen intenció d’operar a partir de les cinc de la tarda. És el cas d’Andbus, que van explicar que sortiran a aquesta hora en direcció a Barcelona i que el mateix vehicle farà el viatge de tornada a les 10 de la nit. En el cas d’Autocars Nadal, el primer bus cap a Barcelona sortirà a un quart de set de la tarda i tornarà també a les 10. A aquesta hora també sortirà des de Lleida el bus del grup Montmantell en direcció al Principat i que prèviament haurà sortit a les sis des de l’estació nacional.

El gerent d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, va informar que van prendre aquesta decisió després de parlar-ho amb les diferents companyies. “El que no volíem era tirar-nos a la piscina”, va dir Gabriel. Pilar Buscall, directora de Montmantell, va assegurar que és “l’única solució” que tenien davant dels talls previstos per avui. També s’han anul·lat els busos de la Seu, però es deixa oberta la possibilitat d’oferir trajectes en funció de si finalment es fan obertures intermitents per deixar pas als vehicles. Si això no fos així, intentarien operar a partir de la tarda fins a l’últim trajecte, que en el cas d’Escaldes-la Seu és a les nou de la nit.

Pel que fa a les afectacions d’avui, el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va explicar durant la presesentació dels pressupostos per al 2018 que és “obvi”que els nous talls a la car­retera preocupen el Govern. “Tot el que sigui tallar l’únic accés que tenim amb Catalunya i amb Espanya és evidentment un problema i afecta la normalitat del nostre país”, va dir Cinca, que alhora va afegir que les interrupcions condicionaran l’“activitat econòmica” i la “voluntat de les persones que tenien previst visitar-nos, ja sigui per motius de treball o de turisme”. Amb tot, el ministre de Finances va manifestar que davant d’aquests fets “cal ser prudents” i veure “la dimensió dels talls”. “Si cal prendre alguna mesura, ja ho farem”, va dir Cinca.

AVAL JUDICIAL DE LA VAGA

Catalunya viurà una nova vaga general convocada pels sindicats minoritaris. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar la convocatòria després de dos recursos presentats per Foment del Treball. La patronal catalana havia al·legat que l’aturada era “il·legal” perquè estava convocada amb finalitats polítiques i no laborals. L’aturada no està secundada pels sindicats majoritaris com CCOO ni UGT però sí que té el suport d’entitats com l’ANC, Òmnium, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

Cues de tres quilòmetres pel tall a la N-145 per la vaga

Cues de tres quilòmetres pel tall a la N-145 per la vaga

tracking