pensions

Govern no augmentarà la cotització aquest mandat

El ministre de Salut, Carles Àlvarez, diu que està “totalment descartat”

Govern no augmentarà la cotització aquest mandatSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Carles Àl- varez, va assegurar ahir que aquesta legislatura no hi haurà un augment de les cotitzacions per equilibrar el dèficit del sistema sanitari. “Tots sabem que hi ha diferents vies de finançament. Una seria augmentar les cotitzacions, que de moment aquesta legislatura està totalment descartada”, va assegurar Marfany durant la presentació de la campa-nya d’informació sobre el con­tingut de la Llei de drets i deures dels pacients.

El titular de Salut no va tancar la porta, però, a fer-ho a partir del 2019 en cas que DA continuï governant. “No puc dir ni sí ni no, de moment s’ha d’estudiar”, va afegir Marfany, que va reconèixer que el finançament del sistema sanitari “és un repte”, malgrat que va afirmar que hi ha altres vies d’ingressos més enllà de l’augment de les cotitzacions. Una mesura seria implantar impostos indirectes, tot i que va afirmar que encara no se n’ha concretat cap fórmula. Amb tot, va avisar que “a la llarga s’hauran d’analitzar totes les situacions que permetin finançar el sistema sanitari”.

Entre les propostes, destaca la que ha posat damunt la taula la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) per taxar el tabac i l’alcohol per reduir el dèficit sanitari. El president del consell d’administració de la CASS, Jean Michel Rascagneres, va dir que l’ens només proposa però “no decideix”, i que qui ha de donar llum verd és el Govern. “La visió de la CASS és una visió, diria, que maximalista de racionalització de la despesa”, va dir Rascagneres. El president del consell d’administració de la parapública creu que el fet de taxar l’alcohol i el tabac no posaria en perill el sector. Va posar com a exemple que el paquet de tabac a França costarà 10 euros d’aquí a dos anys i que per tant, “hi haurà marge”.

El PS pregunta per les mesures

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López va alertar de les retallades que poden suposar algunes de les mesures de la CASS per intentar reduir el dèficit sanitari. López va enviar una pregunta al Govern perquè expliqui si realment les vol implementar i quin seria el calendari.

tracking