corrupció

Sindicatura i els grups estan a favor del control de béns instat pel GRECO

El Govern recorda que algunes recomanacions sobre justícia passen per reformar la Constitució

Sindicatura i els grups estan a favor del control de béns instat pel GRECOXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sindicatura, els grups parlamentaris demòcrata i liberal,els consellers del PS i el Govern coincideixen en el fet que cal implementar, sempre tenint en consideració les peculiaritats d’Andorra, les recomanacions del Greco respecte a la prevenció de la corrupció dels parlamentaris, els jutges i els fiscals. En el cas dels consells pel que fa als parlamentaris també hi ha coincidència a implementar un control dels béns dels consellers generals i en la incorporació d’un codi ètic de conducta. Quant al segon aspecte, la subsíndica general, Mònica Bonell, assenyalava ahir que ja s’està treballant en una modificació del reglament del parlament que la inclouria. “Hi hem estat treballant aquest estiu i en breu el posarem a disposició dels grups parlamentaris”, deia mentre recordava que DA ja va enviar als consellers l’esborrany de la seva proposició de llei de transparència i bon govern.

Bonell, com va fer dijous el grup parlamentari que dona suport al Govern, recordava que la proposició de DA ja contempla la creació d’un organisme de control específic que vetlli per la declaració del patrimoni i que estableixi uns mecanismes que permetin detectar qualsevol indici d’enriquiment il·lícit.

Des del grup liberal, el conseller general Josep Majoral indicava que les recomanacions del Consell d’Europa s’han d’implementar en “la mesura que sigui possible”, però “sense perdre de vista les especificitats d’Andorra”. El parlamentari assegurava que “ells estan per la transparència” i respecte a la crítica del Greco sobre els conflictes d’interès assenyalava que “s’ha de regular de tal manera que no provoqui que a alguns sectors de la societat, com als empresaris, se’ls redueixi molt la possibilitat de fer política”.

La consellera general del PS, Rosa Gili, recordava que des de com a mínim fa tres legislatures els parlamentaris socialdemòcrates declaren davant notari quin és el seu patrimoni. “És una pràctica normal i no hi ha d’haver cap problema per a la declaració”, explicava Gili, també partidària d’implementar un codi ètic. Des de l’executiu, la secretària d’Estat de Justícia i Interior, Ester Molné, es mostrava satisfeta pel fet que l’informi destaqui que “estem bé a nivell de corrupció”. Respecte a les recomanacions que la durada del mandat d’un jutge sigui il·limitada i que hi hagi representació de jutges, magistrats i fiscals al CSJ, recordava que seria necessària una reforma de la Constitució. Altres recomanacions es podrien aplicar aprofitant el tràmit del Codi Civil i “fer retocs” a la Llei de la Justícia.

tracking