avaluació del greco

El GRECO insta a fer públic el patrimoni dels consellers

L’ens anticorrupció vol que els consellers generals informin del seu patrimoni i dels interessos financers i els dels seus familiars

El GRECO insta a fer públic el patrimoni dels consellersANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup d’Estats contra la Cor­rupció del Consell d’Europa (GRECO) va fer públic ahir l’informe relatiu al quart cicle d’avaluació d’Andorra, que en aquest cas se centra en la prevenció de la corrupció dels parlamentaris, els jutges i els fiscals. El GRECO, respecte als consellers generals, recomana que es posi en marxa un sistema per a la declaració pública del patrimoni i dels interessos financers dels parlamentaris (ingressos, actius i elements significatius de deute) i que es consideri incloure informació sobre els cònjuges i els familiars dependents dels consellers generals. En aquest darrer cas, l’oficina del Consell d’Europa considera que la informació no s’hauria de fer necessàriament pública.

Així, recomana la necessitat de dotar-se d’eines per assegurar un control i una posada en pràctica apropiada d’aquestes declaracions i demana introduir mesures de formació i de sensibilització pel que fa a les qüestions deontològiques i a la declaració dels béns.

El GRECO també recomana incorporar un codi de conducta per als membres del Consell General acompanyat de comentaris explicatius o d’exemples concrets i que se’n faci publicitat entre els ciutadans. I ho fa perquè considera que al Principat la qüestió del conflicte d’interessos és “un tema roent”, atesa “l’estreta xarxa de relacions socials” i el fet que “la majoria dels membres del parlament exerceixen les seves funcions a temps parcial i continuen participant en les seves activitats laborals”.

És per això que a més de recomanar que declarin el seu patrimoni demana que es facin públics els conflictes d’interès que puguin tenir respecte a qualsevol assumpte examinat en els procediments parlamentaris, ja sigui en sessió plenària o en comissió.

Consulta als ciutadans

L’informe considera que la transparència en el procés legislatiu a Andorra és bona, ja que “la societat civil té fàcil accés a la informació sobre la feina del Consell General i dels parlamentaris”, però alerta que “hi ha pocs mitjans per a la participació formal en els procediments legislatius”. És per això que recomana introduir “un procés de consulta pública” en el marc dels treballs legislatius, per facilitar al “simple ciutadà” la seva participació.

Un país sense corrupció

L’informe del GRECO posa en relleu que Andorra ha realitzat “considerables esforços” en els darrers anys per modernitzar el seu sistema jurídic i institucional, fet que li permet beneficiar-se d’un marc jurídic i organitzatiu ben desenvolupat. “El nivell de percepció de la corrupció sembla ser significativament més baix al Principat que a qualsevol altre lloc d’Europa i pràcticament no es coneixen escàndols financers ni casos de corrupció”, indica l’avaluació del GRECO.

Respecte als jutges i fiscals, el GRECO recomana que es modifiqui la composició del Consell Superior de la Justícia (CSJ) per garantir que existeix una representació adequada d’aquests dos estaments. Actualment el CSJ està format per cinc membres i només un és escollit pels magistrats. Una elecció en la qual no participen els fiscals.

El Consell d’Europa considera que els jutges s’haurien de designar per un període de durada il·limitada i eliminar l’actual nomenament per un període renovable de sis anys. “Aquest termini fix és una excepció a Europa pel que fa al servei jurídic estatal”, diu el GRECO, que tot i admetre que les condicions per a la no renovació del termini són molt restrictives, considera que eliminant-lo s’enfortiria “encara més” la garantia de la seva independència.

El GRECO, que avaluarà la posada en marxa de les recomanacions durant el primer semestre del 2019, demana la modificació del sistema de responsabilitat disciplinària dels jutges i magistrats, per augmentar el termini de prescripció de les infraccions i preveure un procés específic d’audiència disciplinària. Quant als fiscals, es recomana que la decisió d’apartar-los d’un determinat afer sigui justificada per escrit.

DA veu “positiu” l’informe

El grup parlamentari de DA va fer públic ahir un comunicat en què destaca que l’informe del GRECO “és positiu” i que en l’esborrany de la proposició de llei de transparència i bon govern que va fer el juny del 2016 planteja la publicació d’informació, les incompatibilitats en l’exercici de càrrec públic i la declaració de patrimoni.

RECOMANACIONS

1 Parlamentaris

Declaració pública del patrimoni

El Grup d’Estats contra la Cor­rupció recomana que es posi en marxa un sistema per a la declaració pública del patrimoni i dels interessos financers dels consellers generals.

2 Interessos

Informació de cònjuges i familiars

Vol que s’inclogui informació sobre els cònjuges i els familiars dependents dels consellers generals. La informació no hauria de ser necessàriament pública.

3 Relacions socials

Incorporar un codi de conducta

Recomana incorporar un codi de conducta per als consellers generals atesa “l’estreta xarxa de relacions socials” que hi ha Andorra i perquè molts parlamentaris tenen altres feines.

4 Consell general

Informar dels conflictes d’interès

Fer públics els conflictes d’interès que els consellers generals puguin tenir respecte a qualsevol assumpte examinat en els procediments parlamentaris.

5 Marc legislatiu

Consulta pública als ciutadans

El GRECO alerta que “hi ha pocs mitjans per a la participació formal en els procediments legislatius”. Demana introduir un procés de consulta pública en el marc dels treballs legislatius.

6 CSJ

Jutges designats per temps il·limitat

El Consell d’Europa recomana que els jutges siguin designats per un període il·limitat i que hi hagi una representació adequada de jutges i fiscals al CSJ.

tracking