finances

Cinca és partidari d'estudiar una taxa sanitària sobre el tabac i l'alcohol

El ministre precisa que “el debat seria si s’ha d’apujar la que hi ha” i l’increment destinar-lo directament a la CASS

Cinca és partidari d'estudiar una taxa sanitària sobre el tabac i l'alcoholFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances assegura que “no em sembla conceptualment un mal principi” estudiar la implantació de taxes per recaptar diners amb una destinació concreta, i entre aquestes una que afecti el tabac i l’alcohol per reduir el dèficit sanitari, tal com planteja la CASS. Jordi Cinca especifica, en declaracions a la ràdio del Diari, que “no soc contrari d’entrada que hi hagi taxes, aquestes o altres, associades al que es diu tècnicament taxes finalistes que es recaptin o es creïn per fer front a una cosa molt concreta”, perquè considera que tenir predeterminada la utilitat “és una manera que la gent visualitzi per què està pagant i on aniran aquells diners”. I hi afegeix que si s’apliqués aquesta taxa concreta “la fas recaure sobre els consumidors d’aquell producte, no sobre altres que en aquest cas no són fumadors o no beuen”.

Cinca destaca que la figura d’una taxa especial sobre el tabac i l’alcohol “en si ja hi és” i l’Estat la destina “al que creu convenient”, i no està escrit que la recaptació hagi d’anar a poder fer front a part de la despesa sanitària que genera el seu consum, per tant, “més que crear-la el que caldria és un debat si s’ha d’apujar lleugerament aquesta taxa i que allò que es recapti fruit de l’increment vagi directament a la CASS”. El titular de Finances recalca que al ministeri no s’ha estudiat al detall aquesta opció, però que perquè es pugui implementar “hem d’analitzar el potencial recaptatori però també quin impacte té en la competitivitat a Andorra, perquè no ens hem d’oblidar que viu de ser competitiva en el vessant comercial, has de buscar un equilibri”. Recorda que en el cas del tabac es té molt assumit que la variació de les taxes ha d’anar d’acord amb els països veïns, perquè no podem fer que el diferencial “creixi molt perquè llavors ens porta problemes, bàsicament el contraban, ni podem reduir per sota de segons quins paràmetres aquest diferencial perquè no seríem competitius i la gent ja no vindria a comprar”. I ressalta que per garantir l’atractiu el tabac “ha de ser a Andorra entre un 25% i un 30% més barat en relació amb Espanya i França”.

Jordi Cinca assenyala que a la possibilitat d’entrar “en la via d’impostos finalistes” per implementar la taxa sanitària no li vol posar una data “perquè no està damunt de la taula en aquest moment, però la nostra obligació és qualsevol proposta que ens arribi com a mínim estudiar-la i així ho farem”. Alhora que indica que la petició de la CASS “no és una proposta nova” perquè sistemàticament sense que ningú li demani acompanya el pressupost d’un document on fa propostes per reduir el dèficit de la branca sanitària i per les previsions per a la jubilació. El ministre considera que “el sol fet de trencar la dinàmica d’increments anuals del dèficit i que s’estabilitzi és una bona notícia”, i remarca que és el resultat de les mesures que s’han pres i del creixement de cotitzacions perquè hi ha més assalariats.

ELS COMERCIANTS ALERTEN DE LA PÈRDUA DE DIFERENCIAL

La proposta de la CASS per aplicar un impost especial per al tabac i per a l’alcohol per reduir el dèficit sanitari no ha estat ben rebuda per una part del sector comercial. Per al botiguer Ton Armengol, el plantejament podria afectar un sector molt important i repercutir l’economia del Principat. Armengol va dir que el sector “representa entre el 25% i el 30% de les arques de l’Estat”, tot i que alhora va afegir que li agradaria conèixer quina quantitat ha proposat la parapública. “Si seguim augmentant els preus serem molt més cars que França i Espanya”, va dir Armengol, que va afirmar que “els diferencials cada dia van baixant” i va remarcar que “ningú del nostre sector està d’acord que augmentin els impostos sobre el tabac”. A més, va considerar que no només el tabac i l’alcohol poden resultar perjudicials per a la salut i va posar com a exemple la contaminació ocasionada pels vehicles. “Si jo vaig amb moto darrere dels autobusos que contaminen també haurem d’augmentar el preu del transport urbà?”, es va preguntar Armengol. Alhora hi va afegir que s’haurien de controlar altres aspectes de la despesa sanitària per contenir el dèficit com, per exemple, “les baixes que s’estan donant perquè crec que hi ha molta lleugeresa i hi hauria d’haver molt control sobre això”.

Per la seva banda, l’antic comerciant del sector i expresident de la Seguretat Social Josep Cases va explicar que l’augment de les taxes del tabac i de l’alcohol repercutiria en un augment de preus que seria “molt perjudicial” per al país. A més, va manifestar que una entitat parapública no pot decidir les taxes impositives. “No conec cap país d’Europa on la Seguretat Social posi un impost al seu compte”, va dir Cases, que creu que “és el Govern qui decideix quins impostos ha de posar i quins no”.

tracking