Sanitat

El pacient que es visiti al referent pagarà el 25% de la visita

Álvarez avança que la mesura està pràcticament tancada i que es començarà a aplicar quan la CASS tingui el sistema adaptat, a final d’any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pacients que passin pel metge referent no hauran de pagar la totalitat de la visita, sinó directament el 25%, allò que es coneix com a règim del tercer pagador, del qual ara només se’n beneficien col·lectius concrets. És una de les primeres mesures de la reforma sanitària que tindran efecte sobre els usuaris de la sanitat i que un cop aprovada la Llei de drets i deures dels pacients ja pot avançar en la seva implantació. El ministre de Salut, Carles Álvarez, va anunciar que la CASS està ultimant els canvis quant al funcionament que això comporta, de manera que aquest any mateix podria entrar en funcionament. “La CASS tindrà el sistema informàtic implementat a final d’any i llavors hi haurà tota la tasca de promoció perquè la gent triï el metge referent”, va explicar, tot afegint que “el que ja estem tancant és que quan es vagi al metge referent es faci per la via del tercer pagador”. D’aquesta manera, “en lloc de pagar la visita només pagaràs la part proporcional dels 22 euros”, és a dir, 5,5.

El que també permetrà la nova normativa és que tots els professionals de la sanitat tinguin accés a la història clínica del pacient, en què es reflectirà tot el recorregut mèdic del ciutadà i serà coordinada pel facultatiu de capçalera. “El metge referent s’instaurarà durant els propers mesos i gestionarà tot el procés assistencial”, va assenyalar Álvarez, el qual va insistir en el procés formatiu que necessitaran els professionals. “El metge haurà d’acostumar-se que quan vegi un pacient totes les dades hauran d’estar dins de la història clínica compartida, perquè pugui ser una eina de gestió bona per al metge i per al pacient”, va manifestar.

Un procés de sis mesos

El titular de Salut va remarcar que “molts metges ja tenen aquesta eina, però no tots”, i que l’hauran d’anar implementant i familiaritzant-s’hi, “un procés que hem fixat en sis mesos” i que inclou una part tècnica per aprendre a dominar el programa. Per tant, “serà una cosa gradual i progressiva”, va indicar. Així mateix, va destacar que “s’haurà de mirar que les dades estiguin ben securitzades i només hi pugui accedir la gent que hi té dret”, un fet que ja està regulat a la llei a través de disposicions que garanteixen la confidencialitat de dades.

Álvarez es va congratular del “consens amplíssim” que ha aconseguit el text normatiu –tots els grups parlamentaris hi van votar a favor– que permet desplegar la reforma sanitària i va avançar que a partir d’ara s’aniran desenvolupant tots els reglaments, com ara el registre de voluntats anticipades.

REPORTATGE

Marxa i solidaritat

Tots podem patir càncer en alguna etapa de la vida i tots tenim familiars o coneguts que han passat per la malaltia. Aquest va ser el leitmotiv que va empènyer ahir més de 1.200 persones als carrers per participar a la caminada benèfica que organitza l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) i que recorre les principals vies del centre del país. Així ho van reconèixer ahir alguns dels caminants que es van aplegar ahir al carrer Dr. Molines per fer els quatre quilòmetres i escaig de recor­regut en benefici de l’Assandca, que ahir per primer cop en els quatre anys que fa que es realitza l’acte no va posar preu a les samarretes de la caminada. Si normalment valien tres euros, aquest cop els participants consultats van pagar entre 4 i 5 euros, fet que suposa entre 4.800 i 6.000 euros de fons econòmics.

Els diners recaptats aniran destinats a sufragar les despeses dels desplaçaments a l’exterior que han de realitzar les persones que tenen càncer per sotmetre’s a tractament de radioteràpia. L’associació realitza entre 80 i 100 trajectes al mes per a unes set o vuit persones, uns viatges que costen 2.000 euros al mes, tal com va posar de manifest el president de l’entitat. L’Anna, l’Emi i la Nati són tres amigues que participen cada any –la d’ahir va ser la quarta edició– per “col·laborar amb la lluita contra el càncer” i com a “homenatge a totes les dones fortes que lluiten cada dia contra aquesta malaltia”. “Tenim força amigues que han superat el càncer i per això venim”, van explicar.

La Maria Teresa, que va comprar tant la samarreta com la polsera, va relatar que és el primer any que participa i ho ha decidit fer “per solidaritat i per ajudar perquè tenim persones properes amb càncer”. Per la seva banda, la Marisol va narrar que tant la seva germana com la seva neboda pateixen càncer i per això vol posar el seu granet de sorra. “Està bé que es faci la caminada per col·laborar i tindre recursos”, va dir.

El pacient que es visiti al referent pagarà el 25% de la visita

Carles Álvarez va participar ahir a la caminada contra el càncer.

El pacient que es visiti al referent pagarà el 25% de la visita

tracking