Consell General

El PS es personarà en el cas de les suposades irregularitats en la gestió del SAAS

Els socialdemòcrates anuncien que han posat el dossier en mans d’advocats i critiquen que “fa mesos” que no saben res del Govern sobre l’afer

El PS es personarà en el cas de les suposades irregularitats en la gestió del SAASFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PS es personarà en el cas de suposades irregularitats al SAAS que el Govern va portar a la fiscalia. El conseller general Pere López va anunciar en el ple d’ahir que “per coherència amb tot allò que hem denunciat i per la nostra credibilitat davant dels ciutadans i després d’un temps d’espera més que prudencial, hem posat aquest dossier en mans d’un lletrat i ens personarem en la causa”. El parlamentari va explicar que han pres aquesta decisió ateses les “greus irregularitats” recollides en els successius informes del Tribunal de Comptes que evidenciaven “una possible trama de corrupció”. També per “les tímides accions per part del Govern” d’ençà que va portar el cas a la fiscalia, ja que “fa mesos que no en sabem res”, ni tan sols si la fiscalia ha trobat indicis de delicte o ha obert una causa. De no ser així, el PS, que ha posat el cas en mans d’advocats, podria demanar que s’obrís una investigació.

Des de l’executiu, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va respondre que “està en el seu legítim dret i redundarà en el que ja va fer Govern de posar en coneixement de la fiscalia les anomalies”. López va fer aquestes manifestacions al ple del Consell General que va aprovar les liquidacions de comptes del 2015 i dels resultats de l’informe del Tribunal de Comptes en relació amb les transferències fetes als comuns del mateix any.

Incompliments legals

Durant el debat l’oposició va denunciar els incompliments legals de l’AREB, el Consell Regulador del Joc, el Consell Superior de la Justícia i de la Fundació Actuatech a l’hora de presentar els tancaments trimestrals i les liquidacions, i que alguns organismes superin el límit d’endeutament. És per això que el parlament va instar els organismes a regularitzar la situació perquè puguin ser fiscalitzats pel tribunal.

A banda, van denunciar que Ctrasa no se sotmeti a aquesta tasca de control. Cinca va anunciar un seguit de canvis que revertiran la situació i en concret va parlar d’una modificació de llei “pràcticament enllestida” perquè els comptes de Ctrasa siguin auditats. Així mateix, va indicar que en el cas del Consell Regulador del Joc i d’Actuatech “l’anomalia quedarà corregida” perquè es van constituir a final del 2015, i pel que fa a l’AREB va informar els consellers que el 31 d’octubre rebran els informes pendents i a partir d’ara “es compliran els terminis segons els criteris establerts”. “Any rere any es va millorant i es va donant compliment a moltes de les observacions que emanen del tribunal”, va reblar.

El conseller liberal Carles Naudi, però, va dir que “fa por i hauria de fer fins i tot vergonya els 257 incompliments de la llei” que recull el Tribunal de Comptes i que “venen d’anys anteriors”. A més, va denunciar que “Ctrasa no compleix la llei, igual que Andor­ra Turisme”, i va manfiestar que “o bé reduïm l’endeutament o bé es fa un augment de capital d’aquestes societats, cosa que el pressupost no aguantarà”. El parlamentari va criticar l’elevada despesa pública i va reclamar la revisió de l’article 12.5 de la regla d’or perquè les entitats públiques no tinguin més del 50% dels fons propis en endeutament. El titular de Finances va explicar que aquest aspecte està inclòs al projecte de llei de pressupost.

López va fer referència a “les possibles irregularitats, que no són menors”, de Ctrasa pel sobrecost en la construcció i va asse­nyalar que “és preocupant que Govern minimitzi que l’AREB no hagi presentat els comptes”. De la seva banda, el conseller d’SDP Víctor Naudi va lamentar igualment que Ctrasa “no se sotmeti a control” i va apuntar cap a “les contractacions i adjudicacions directes sense justificar i pagaments que no es comptabilitzen que fan els comuns i dificulten el control”. La consellera independent, Sílvia Bonet, va demanar a l’executiu que faci “les modificacions necessàries per tal de facilitar que les organitzacions facin una gestió acurada del diner públic”, i va sol·licitar que s’exigeixi el compliment dels terminis de lliurament dels comptes.

tracking