Privatització a Ordino

Neguit per la pèrdua de poder del comú

Els veïns mostren inquietud sobre si el 24% de part pública dona massa marge al privat

Neguit per la pèrdua de poder del comúFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El torn de preguntes de la reunió de poble viscuda a Ordino va evidenciar ahir cert neguit entre els veïns pel futur d’Ordino-Arcalís davant la privatització d’una majoria de les accions del camp de neu i el marge de maniobra que hi tindrà l’administració comunal. Una desena de persones van demanar el torn de paraula per qüestionar al cònsol major, Josep Àngel Mortés, i al director general d’Arcalís, Xabier Ajona, sobre quin seria el poder decisiu del comú a partir d’ara en temes com els sous de l’equip directiu, el futur del personal i l’inversor probable, Joan Viladomat.

“Què passa si es cau en el canibalisme econòmic i no es dona prioritat a contractar persones de la parròquia, com fa l’estació?” o “si al final hi ha falta d’entesa amb l’adjudicatari que tots tenim en ment, que no s’entén amb altres socis?”, van ser algunes qüestions. També va preguntar-se, davant del problema econòmic i l’endeutament que ha arrossegat fins ara Arcalís, si la pujada de la venda de forfets hauria de ser gaire important per remuntar.

El director general del camp de neu va recordar que el pla director ja expressava que es perseguia un augment dels ingressos, “per al qual calen una sèrie d’inversions” que ara seran possibles. El cònsol major, Josep Àngel Mortés, va reiterar que caldrà el consentiment del comú d’Ordino més enllà de les decisions en matèria financera. L’empresa tindrà tota una sèrie d’obligacions amb la parròquia, la principal la utilització dels béns objecte de la concessió exclusivament per a l’ús per a la qual es concedeix. Mortés va recordar que l’actual Llei del sòl evita que s’hi construeixi més enllà dels usos de l’estació.

Un dels presents va demanar que la decisió es prengués per consulta popular, si bé Mortés va descartar-ho. “Perdríem l’oportunitat, l’equip de govern se sent mandatat per prendre-la”, va dir. Si bé va assegurar que si l’oposició dels assistents era fèrria no es prendria, i va ser precisament aquesta intervenció de Mortés la que va ser més aplaudida.

El cap de Govern, Toni Martí, que hi era present, va manifestar que “la mesura que ha pres el cònsol major per a Ordino-Arcalís em sembla que és pragmàtica”, i va recordar les inversions de Govern a la CG-3. Per la consellera de la minoria liberal Eva Choy, “hi estem a favor, caldrà esperar uns dies per prendre la temperatura del poble”.

PERSONAL D'ARCALÍS DEMANA SI SE'.L MANTINDRÀ A L SEU LLOC

Una de les intervencions que van fer-se durant la reunió de poble d’ahir va ser la d’un treballador d’Ordino-Arcalís, que va asseverar que expressava la inquietud de trenta famílies que hi treballen. I és que, segons es va apuntar, dins de les obligacions de l’empresa privada que guanyi el concurs per a l’ampliació de capital de Secnoa no hi queda previst el manteniment del personal actual. El director general del camp de neu, Xabier Ajona, va voler tranquil·litzar sobre la qüestió. “L’objectiu és que Ordino-Arcalís guanyi, i per tant que també pugui arribar a necessitar més gent, que continuï amb la dinàmica positiva que s’ha encaminat els últims tres anys”, va comentar Ajona. “Tenim confiança absoluta”, va exposar.

Vallnord, en risc?

Els assistents també van preguntar pel possible risc que la privatització de Secnoa pot tenir en el futur de la marca Vallnord. “No varia res, únicament que es prendran decisions amb el nou inversor de Senoa”, va exposar Mortés.

Respecte a molts dels dubtes que van sorgir durant la nit d’ahir, el cònsol major d’Ordino i els assessors del comú van tenir, això sí, una qüestió clara: no es posarà en perill la rendibilitat del projecte i la prioritat que pugui complir les inversions que estan previstes al pla director de l’estació d’Arcalís. Així, per tant, tot i que Ajona i Mortés van recordar que se seguirà tenint en compte la contractació de personal de la parròquia, es prioritzaran criteris empresarial. De fet, Xabier Ajona va assenyalar que aquests mateixos criteris s’estan aplicant els últims tres anys, justament perquè calia sortir de l’endeutament i superar els problemes econòmics que presentava l’estació d’Ordino-Arcalís, que van defensar que ha de ser la locomotora de la parròquia”, i que Josep Àngel Mortés va recordar que aporta 20 milions al PIB del país.

En la intervenció d’alguns dels assistents es va trametre sobretot la voluntat que Ordino no trenqui ni malmeti el vincle amb Arcalís, pel qual molta gent se sent interpel·lada a qüestionar-se el futur d’una estació que considera també seva. A més, va posar-se en valor que l’estació té un valor important i a l’hora una feblesa en la seva situació, sense un poble a peu de pistes, però amb més seguretat que les altres, davant de l’escassetat de neu d’alguns hiverns al Pirineu.

tracking