justícia

Vis-a-vis a la presó, a l'abril

El director del centre afirma que si assumeixen els trasllats de presos caldran 20 efectius més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre penitenciari disposarà finalment de sala vis-a-vis a principis de l’any vinent, com a molt tard a finals d’abril, segons va anunciar ahir el director de la presó, Francesc Tarroch, en el transcurs de la festa de celebració de la patrona dels penitenciaris. El responsable del centre va detallar que els espais s’habilitaran en un dels apartaments de l’actual secció de menors, que es remodelarà, i va afirmar que hi haurà dues sales destinades a visites íntimes per als interns, que han oscil·lat entre els 41 i els 53 el dar­rer any.

El ministre de Justícia, Xavier Espot, va indicar que “estem acabant d’habilitar els espais necessaris perquè es pugui fer amb garanties” el vis-a-vis, i va destacar que aquest nou servei serà possible gràcies a la incorporació de sis nous agents penitenciaris que es començaran a formar la primera setmana de gener. D’aquesta manera, el personal passarà a estar compost per 60 funcionaris.

Vint funcionaris més

Tarroch va explicar, a preguntes dels periodistes, que si el cos de penitenciaris assumeix el trasllat de presos, tal com dicta la llei, caldran reforços al cos. “Amb els moviments a l’hospital, a la Batllia, etcètera, estem parlant ràpidament d’uns vint efectius més”, va reblar, afegint que “és una inversió important” que a més requereix formació específica.

Sobre aquesta qüestió, Espot va reconèixer que “si s’haguessin de fer càrrec de tot el trasllat amb els efectius actuals, no n’hi hauria prou”, i per això va remarcar que “és una decisió que no hem pres encara i que hem de consensuar amb el cos de policia i penitenciari”. Un cop s’hagin analitzat les necessitats es determinarà doncs si cal treure un edicte per cobrir noves places.

Durant el seu parlament a la celebració de la festivitat, que es va dur a terme al Centre de Congressos de la capital, el ministre va anunciar que en les properes setmanes s’inauguraran noves àrees al mòdul de dones. En concret, se’l dotarà amb una aula taller, una d’estudi, una sala d’informàtica, un gimnàs i una sala de visites. Espais que actualment comparteixen amb els homes.

Impuls a la reinserció

Tant Tarroch com Espot van destacar “l’impuls important” que s’està fent per afavorir la reinserció dels presos amb ofertes de formació i estudis i més inversió en material informàtic i llibres. En aquest sentit, van donar a conèixer que estan avançant en la instauració de la formació no reglada al centre i s’està tancant un conveni amb la UNED que es presentarà els pròxims dies. Pel que fa a l’acord amb Andorra Telecom per encarregar feines als reclusos, Espot va assenyalar que s’ampliarà també als preventius.

Quant a les condicions laborals dels treballadors, Tarroch va relatar que s’ha posat en marxa una nova planificació horària per aconseguir una millor optimització dels dies de treball i de descans. A més, s’està potenciant el reciclatge a través de la formació continuada.

De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, va voler reconèixer la missió dels funcionaris i va asseverar que “sou una peça indispensable de la justícia”. “Feu possible una doble missió: aplicar les penes i contribuir a la reinserció dels interns”, va manifestar, alhora que va instar els funcionaris a “aprofitar les noves oportunitats de carrera i de formació”.

Vis-a-vis a la presó, a l'abril

Vis-a-vis a la presó, a l'abril

tracking