fiscalitat

Un 65% més d'alertes dels bancs per possible blanqueig

Des de principi d’any, els bancs ja han realitzat 79 declaracions de moviments sospitosos

Un 65% més d'alertes dels bancs per possible blanqueigFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els bancs han declarat des de principi d’any un 65% més d’operacions sospitoses de blanqueig de capitals o de finançament del terrorisme respecte a tot el 2016. De moment, enguany són 79, una xifra que se situa molt per sobre de les 48 que es van registrar durant tot l’any passat. El 2015 se’n van detectar un total de 52; el 2014, 32; i el 2011, 13. Les dades es van donar a conèixer ahir pel cap de la Unitat d’intel·ligència financera d’Andorra (Uifand), Carles Fiñana, en una resposta per escrit a una pregunta formulada pel conseller general d’SDP, Víctor Naudi. Les dades facilitades per la Uifand inclouen el nombre de declaracions sospitoses fetes fins al 10 d’octubre passat.

El sector de la banca, amb un 90%, és amb escreix el que fa més declaracions sospitoses en comparació amb la resta de sectors que es controlen per part de la Uifand. Des que ha començat el 2017, el sector de proveïdors de serveis ha fet tres declaracions sospitoses de blanqueig o de finançament del terrorisme, mentre que el dels notaris i el dels economistes n’han detectat dos cadascun. Les immobiliàries han fet una notificació respecte a aquest tipus de moviments, la mateixa xifra que el sector dels advocats.

La Uifand ja va alertar durant l’estiu que el sector bancari del Principat és el més amenaçat a l’hora de ser utilitzat per blanquejar capitals i finançar el terrorisme. En l’estudi de riscos, l’ens explicava que l’elevat perill al qual està sotmès el sector financer es deu a l’alt volum d’actius nacionals sota gestió dels bancs andorrans (22.000 milions d’euros) i al fet que el 38% d’aquests pertanyen a no residents a Andor­ra. L’informe també reconeixia els esforços que han fet les entitats bancàries del país per complir amb els canvis normatius i per augmentar la formació dels seus empleats en l’àmbit de la prevenció de blanqueig de capitals.

En la mateixa resposta a Víctor Naudi, el cap de la Uifand va explicar que actualment l’ens està format per set persones tot i que admet que el nombre òptim d’efectius és de 10 persones. Fiñana va afegir, però, que la Uifand està seguint un procés de selecció de candidats per ocupar les places que han quedat vacants. Fiñana va precisar que les diferents baixes que s’han produït els últims anys van ser “voluntàries i bàsicament per reorientació professional”, i va posar de relleu que “no és gens fàcil trobar candidats per ocupar aquests llocs” pels requisits que es demanen, com ara l’experiència professional, el domini de llengües estrangeres i el fet de trobar personal que garanteixi la confidencialitat de les dades amb les quals es treballen.

Fiñana va destacar que des de l’any 2010, la Uifand ha anat incrementant els recursos humans, tècnics i professionals i va precisar que també s’han creat nous departaments.

LA XIFRA

88 declaracions. La Uifand ha rebut, des de principi d’any, un total de 88 declaracions sospitoses de blanqueig de capitals o de finançament de terrorisme. La majoria d’ells, 79, procedien de les entitats bancàries, mentre que la resta van ser notificades pel sector de proveïdors de serveis, economistes, notaris, immobiliàries i advocats.

tracking