AGRICULTURA

No posar el morrió als gossos perillosos és la falta més usual

Suposa el 36,8% del total de les infraccions comeses pels seus propietaris

No posar el morrió als gossos perillosos és la falta més usual

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No posar el morrió a un gos de raça perillosa és la infracció més habitual que cometen els amos d’aquest tipus d’animals. El 36,8% dels expedients sancionadors des de principi d’any es deuen a aquest motiu, mentre que l’any passat el percentatge es va enfilar al 45,28%, segons dades del departament d’Agricultura.

D’ençà de la modificació, l’any passat, de la Llei de tinença d’animals, en què es va agilitzar la tramitació dels expedients sancionadors, Agricultura ha obert expedient a 72 propietaris de gossos perillosos. La segona infracció més detectada és no dur la targeta d’identificació. També s’han donat casos de gossos deslligats, que no han estat inscrits al registre, que no estan assegurats o a qui no se’ls ha incorporat el xip. Aquestes infraccions normalment es detecten després d’haver constatat que l’animal no porta el morrió.

El director del departament d’Agricultura, Landry Riba, va indicar que “malgrat que la norma és prou estrica, alguns propietaris no són prou disciplinats”. Riba va situar el percentatge de propietaris que no compleixen amb la normativa en el 10%, mentre que la resta de propietaris sí que segueixen les obligacions estipulades. Amb tot, Riba creu que l’enduriment de les sancions no és la solució i opta per fer més campanyes de conscienciació. Landry Riba va dir que hi ha propietaris amb excés de confiança que decideixen no proveir el gos de morrió. “Algú potser no el posa perquè pensen que no passarà res o perquè el gos és bo”, va dir Riba, que va apuntar que cal fer disminuir el nombre d’expedients sancionadors d’una manera “més educacional i no tan repressiva”. A més, va apuntar que la majoria porten el morrió “a la mà, a la butxaca o penjat a la corretja”.

El director del cos de banders, Miquel Rossell, va explicar que la brigada ha fet 218 controls els últims dos anys per comprovar la bona aplicació de la normativa sobre la tinença de gossos perillosos. A més, va assenyalar que es fan sessions dirigides als propietaris d’aquests animals per conscienciar de les bones pràctiques. Durant aquest 2017, s’han constatat tres agressions a persones per part de gossos de races considerades potencialment perilloses. Riba va afegir que els últims anys han augmentat el nombre d’animals de companyia i que el creixement de gossos perillosos s’ha mantingut proporcional. Al Principat hi ha censats 13.318 animals de companyia, 595 dels quals de raça perillosa.

tracking