Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Justícia

La presó obrirà els propers dies el nou mòdul de dones i tindrà un espai per al vis-a-vis a l'abril

El nou espai només per a les dones tindrà una aula taller, sales d'estudi i d'informàtica, gimnàs i zona pròpia de visites.
Un moment dels actes per celebrar el dia de la Patrona del Departament d'Institucions Penitenciàries

La presó obrirà els propers dies el nou mòdul de dones i tindrà un espai per al vis-a-vis a l'abril

Un moment dels actes per celebrar el dia de la Patrona del Departament d'Institucions Penitenciàries

Actualitzada 24/10/2017 a les 16:48
Els agents penitenciaris han celebrat aquest dimarts al migdia la festivitat de la Mare de Déu del Remei, patrona del cos. Després de la missa, els actes de celebració s'han traslladat al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, on s'ha homenatjat a cinc agents que porten més de quinze anys de servei. Durant els parlaments oficials, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha anunciat que les properes setmanes s'inauguraran les instal·lacions del nou mòdul de dones, que s'amplia i comptarà amb aules taller, espais d'estudi, d'informàtica, un gimnàs i una zona de pròpia de visites. Per la seva banda, el director del centre penitenciari, Francesc Tarroch, ha informat que, com a molt tard a finals d'abril, s'obriran sales per al vis-a-vis, per a les visites íntimes entre presos i persones que els venen a visitar. És la pròpia Llei del cos penitenciari, aprovada l'abril passat, la que dicta que la presó ha de comptar amb aquest servei.

Les sales de vis-a-vis s'ubicaran a un dels dos apartaments de la secció de menors, que en l'actualitat es destinen als pares amb fills interns a la presó que venen a visitar-los cap de setmana. "Com que no tenim menors intensament, un d'aquests apartaments es transforma", ha explicat Tarroch. Permetrà fer dues sales, les quals estaran insonoritzades.

El director de la Comella també ha parlat del treball que s'ha fet per millorar de les condicions laborals i familiars dels agents penitenciaris. Aquestes es veuran sobretot a partir del gener, quan s'incorporaran sis nous agents. El nou 'planning', el qual s'està treballant de manera conjunta amb els sindicats, ha assegurat Tarroch, manté els torns de dotze hores però "donarà més dies acumulats de descansos". A més, els funcionaris tindran la planificació anual, de manera que es podran organitzar millor.

En qualsevol cas, però, i si finalment es determina que siguin els agents penitenciaris els que assumeixin la competència del trasllat de presos, tal com s'està estudiant, les necessitats de personal tornaran a aparèixer. Concretament, ha dit Tarroch, "necessitarem uns 20 afectius més", al voltant d'una tercera part del personal actual tenint en compte que, quan s'incorporin els sis nous agents, la plantilla serà de 60 persones.

A aquesta demanda, Espot ha respost que encara no s'ha decidit qui assumirà la competència del trasllat dels presos. S'ha de determinar via reglament i no té perquè ser "blanc o negre", és a dir, es pot assumir de manera compartida entre els agents penitenciaris i la policia. Però si finalment fossin els agents penitenciaris els que es fessin càrrec de tot, "amb els actuals no seria suficient", ha reconegut el ministre.

D'altra banda, i durant el seu parlament, el cap de Govern, Toni Martí, ha agraït la feina que fan els agents, que ha definit com "dura". També els ha demanat que treballin "amb humanitat" perquè els presos compleixin la seva pena.


La formació reglada, més a prop

Durant els actes de celebració s'ha fet un repàs de tot el treball dut a terme el darrer any per potenciar la reinserció dels presos i mantenir-los actius mentre són a la presó. En aquest sentit, Espot ha avançat que "s'està acabant de pulir el conveni amb la UNED" (Universitat a Distància), per incorporar a la presó la formació reglada per als interns. De moment ja s'ha millorat el material informàtic i s'ha incorporat la figura del coordinador educatiu per ajudar a la vessant formativa dels presos.

De l'octubre del 2016 a l'octubre del 2017 la Comella ha tingut un màxim de 53 presos i un mínim de 41, ha informat el seu director.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts