seguretat viària

Més casos penals per alcoholèmia

La policia va fer 113 arrestos el primer semestre per conduir per sobre de la taxa permesa, mentre que 18 van marcar menys de 0,81 g/l

Més casos penals per alcoholèmiaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de conductors detinguts per donar positiu per alcoholèmia supera el dels que només són sancionats amb una multa. Segons dades proporcionades per la policia, el primer semestre de l’any els agents van fer 113 detencions per circular amb una taxa d’alcohol per sobre dels 0,8 grams per litre de sang. En aquesta dada s’hi sumen els detinguts per alcoholèmia i els que donen positiu de caràcter penal, tant d’aquesta substància com de drogues. En canvi, el nombre de sancions administratives (150 euros) que s’imposen a aquells que van marcar entre 0,5 i 0,8 grams per litre de sang, van ser 18. En aquestes xifres també s’hi compten els conductors de vehicles especials, com els de mercaderies o de transport de viatgers, per a qui la sanció penal s’aplica a partir dels 0,5 grams per litre de sang.

De les dades obtingudes a partir dels comunicats setmanals de la policia, se’n desprèn que el perfil del conductor que es posa al volant sota els efectes de l’alcohol és el d’un home resident (la policia no fa distinció entre andorrans, residents i turistes i engloba els nacionals i la resta de ciutadans en la categoria de residents o no residents) que té entre 18 i 30 anys i que dona una taxa d’entre 1 i 1,5 grams d’alcohol. Dels 113 detinguts, la gran majoria van ser homes, 102, i només 11 van ser dones. Els residents infractors van ser 95 i els no residents, 98. L’any 2016, es van fer 204 detencions per conduir sota els efectes de l’alcohol i de les drogues, una xifra inferior a la del 2015 (259) i la del 2014 (253). L’any passat, el nombre de positius que comporten només una multa van ser 46, la quantitat més alta dels últims sis anys.

Set detenciosn per drogues

El primer semestre de l’any, el cos va fer set detencions per conduir sota els efectes de les drogues, una xifra que es queda a prop de superar el nombre d’ar­restos de tot el 2016. Aleshores, se’n van fer 8. Fins al juny, només una persona va refusar sotmetre’s a un control d’alcohol o de drogues. En tot l’any passat van ser 3, la mateixa xifra que el 2015. Dels detinguts enguany per conduir sota els efectes de l’alcohol, va destacar la taxa d’un resident de 52 anys amb matrícula del Principat i que va patir un accident a la car­retera secundària CS-310, al punt quilomètric 240, entre l’Aldosa i la Massana. En el control que se li va fer a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell va donar un resultat de 4,85 grams d’alcohol per litre de sang. Està considerada com una de les taxes més elevades mai registrades al món en una persona que conduïa un vehicle. El metge Joan Carles Vidal explica que per marcar 0,5 grams per litre n’hi pot haver prou havent begut dues cerveses, tot i que la xifra pot variar en funció de paràmetres com ara els àpats abans de consumir.

Estudis sobre l'altitud

Sobre la possible influència de l’altitud a l’hora de fer augmentar la taxa donada en els positius en comparació amb cotes més baixes, Vidal informa que s’han elaborat estudis científics per determinar la influència d’aquest factor, però que s’han fet en zones on l’altitud era més alta. Hi ha proves als Andes, a 4.000 metres d’altitud, que demostren que aquest aspecte pot fer augmentar l’índex d’alcohol en comparació amb cotes baixes. En el cas d’Andorra, Vidal creu que l’afectació, en cas que n’hi hagi, hauria de ser baixa. Vidal hi afegeix que els mètodes per fer aquests estudis són complexos, ja que també s’han de tenir en compte altres factors, com ara l’activitat física de la persona i quant temps fa que es troba en una altitud elevada. “Podria ser que la baixa pressió d’oxigen pugui provocar que la taxa d’alcohol a la sang sigui més alta que al nivell del mar, però en el cas d’Andorra hauria de ser una cosa ridícula”, asseguraVidal.

tracking