INNOVACIÓ

Prova amb èxit de l'eina de rescat de muntanya

El giny detecta la posició exacta del mòbil encara que estigui en una zona sense cobertura

Prova amb èxit de l'eina de rescat de muntanyaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els bombers i Andorra Telecom van presentar ahir la nova eina de localització per trobar persones desaparegudes a la muntanya. El giny permet detectar la persona desapareguda en un temps aproximat d’entre 15 i 25 minuts per una àrea de 100 quilòmetres quadrats. La demostració pràctica es va fer en el marc de la 69a edició del Congrés de la Comissió Internacional de Socors Alpins (ICAR), que s’acaba avui a Soldeu i que ha aplegat uns 400 professionals del sector dels rescats de muntanya.

“Ens facilitarà molt la recerca, tant a nivell d’inversió de temps com de mitjans”, va explicar el director adjunt dels bombers, Jordi Farré. L’aparell està preparat per ser utilitzat a principis del 2018. El simulacre, que es va realitzar amb èxit a la pista de l’Avet, es va poder seguir en directe pels assistents al congrés. El procés va consistir a localitzar dos telèfons mòbils, prèviament amagats.

Lifeseeker –així és com es diu– va permetre a l’operador de bombers determinar la posició exacta dels dos terminals des de l’helicòpter de rescats després de sobrevolar la zona. El sistema de recerca de persones desaparegudes a través dels telèfons mòbils permet detectar terminals fins i tot en zones sense cobertura i determinar-ne la posició exacta. A més, obre un canal de comunicació amb la persona afectada gràcies a l’antena portàtil que s’instal·la a l’helicòpter de rescat, que emet un senyal que fa que el mòbil capti com si fos la xarxa d’un operador.

Els assistents al congrés van poder visualitzar la informació precisa que rebia en tot moment el dispositiu instal·lat a l’helicòpter gràcies a un monitor. Andorra Telecom va adquirir l’aparell per uns 115.000 euros. L’adquisició i implementació és fruit de la col·laboració entre Andorra Telecom i Centum, desenvolupadora i comercialitzadora de Lifeseeker.

tracking