Samarra vol que s'investigui Cinca per blanqueig de diners del tràfic d'armes

L’expresident d’Orfund demana al Superior que reobri la causa que Corts va arxivar a l’agost

Samarra vol que s'investigui Cinca per blanqueig de diners del tràfic d'armesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants legals de Joan Samarra, expresident de la refinadora de pedres precioses Orfund, van demanar ahir al Tribunal Superior la reobertura de la causa contra el ministre de Finances, Jordi Cinca, i l’extreballador de la societat Manuel Terrén, que Corts va arxivar l’agost passat. La querella acusava Cinca d’uns presumptes delictes d’administració deslleial amb apropiació indeguda i de blanqueig de capitals. Ara, segons l’advocat de Samarra, Alfons Clavera, entenen “que el delicte d’origen no seria només el d’administració deslleial, sinó que també hi ha un delicte d’origen i prou indicis de la presumpta comissió d’un de tràfic d’armes”. En concret, de blanqueig de diners provinents del tràfic d’armes.

Etiquetes:

Els querellants i ahir també recurrents van parlar de les presumptes connexions de Cinca, ex-director financer i soci d’Orfund, i Terrén amb l’empresari espanyol Fernando Fernández Robleda, relacionat amb la indústria fustera liberiana, que “s’utilitzava com a tapadora del tràfic d’armes i de diamants”, i amb Charles Taylor, el dirigent liberià condemnat per crims de guerra i contra la humanitat. Els advocats de Samarra consideren que hi ha diversa documentació que vincula el ministre i Terrén amb Fernández Robleda i que els dos també s’haurien relacionat amb Taylor. “S’hauria de prosseguir amb la investigació perquè hi ha prou indicis que s’hauria comès aquest il·lícit penal”, va dir Clavera.

El lletrat, després que l’advocada de Cinca acusés els promotors de la querella “de buscar allargar el cas en el temps i buscar ressò en els mitjans de comunicació”, i d’estar dirigida “a malmetre la imatge pública i l’honor del ministre”, va negar que el seu objectiu fos desprestigiar el polític demòcrata. “La querella té un pur objectiu patrimonial. El que vol és recuperar els diners que va perdre en aquesta inversió”, va indicar Clavera, amb referència al fet que, segons el seu client, la presumpta apropiació per part de Cinca d’una trentena de lingots d’or amb un valor al mercat de 2,5 milions d’euros hauria estat clau en la fallida d’Orfund.

Tant l’advocada del ministre com la fiscalia es van oposar al recurs i van demanar al Superior que confirmi l’arxivament de la causa i que no torni l’expedient a Corts per reprendre la instrucció.

Tots dos van coincidir a recordar l’aute del ple que va arxivar la causa i que qualificava la querella de “temerària”. La fiscalia va assenyalar que el relat dels querellants “és confús” i “no revela cap activitat criminal”, i que la causa “no s’hauria d’haver admès a tràmit”. El ministeri públic va retreure que en l’objecte del recurs, “que cau per si mateix”, s’hagués incorporat el delicte de tràfic d’armes. Va parlar de “valoracions” i d’“elucubracions”.

La defensa de Cinca va indicar que els advocats de Samarra “s’estan inventant una pel·lícula” amb les relacions del seu client amb Fernández Robleda i va sentenciar que “el fet que col·laboressin no implica que haguessin comès delictes”. Va dir que l’exposició dels fets per part dels querellants “és absolutament confusa”, que “no es pot admetre ara” que els fets són conseqüència d’un delicte de blanqueig procedent del tràfic d’armes, que la documentació presentada és “incomplerta i parcial”, i que no acredita “la comissió de cap delicte”.

La lletrada va demanar que es mantingui en tots els termes l’aute dictat pel ple de Corts que arxivava la querella i condemnava a pagar a Samarra totes les costes. Ahir va exigir que també pagui les del recurs.

tracking