Competències

Liberals es planteja donar llibertat de vot per la reforma

Les dificultats per assolir un posicionament conjunt podrien abocar els consellers liberals a optar pel vot individual

Liberals es planteja donar llibertat de vot per la reformaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La divisió interna que hi ha al si de Liberals al tomb de les lleis de competències i transferències que s’han de votar avui al Consell General podria acabar amb els consellers del grup liberal votant al lliure arbitri. La manca d’acord que encara ahir hi havia sobre si donar suport o no als projectes es podria resoldre així donant llibertat de vot als parlamentaris. Fonts del partit van explicar que tot plegat s’acabarà de dirimir in extremis en una reunió avui, tot just dues hores abans de la sessió parlamentària. Les mateixes fonts van afirmar que “la nostra intenció és arribar al ple sabent què votarem”, i per tant assolir un posicionament conjunt, però van reconèixer que si no hi ha acord possible es podria “arribar a la conclusió que cadascú voti el que cregui”. Aquest fet, però, no estaria exempt de dificultats perquè es necessiten tres vots de l’oposició procedents de la circumscripció nacional per aprovar les lleis.

Les diferències entre els liberals han implosionat pels informes encarregats pel comú de Sant Julià de Lòria, que revelen que hi ha diversos articles que són inconstitucionals. Estudis que han debilitat el suport que el grup havia decidit donar als textos malgrat els dos contrainformes presentats per Govern. Les conclusions de l’informe d’Aparicio són, apunten fonts liberals, tan “contundents” que han provocat una escissió, de moment, sense resolució al si del grup.

Esperances Demòcrates

El Govern i el grup de la majoria afronten el debat d’avui amb l’esperança que Liberals acabarà respectant l’acord de validar les lleis. El ministre d’Economia, Gilbert Saboya, va declarar que tot i que “és legítim que hi hagi visions diferents” ha arribat “el moment que el Consell es pronunciï i espero que donant-hi suport”, perquè es tracta de dos projectes que “han comptat amb el consens dels cònsols i el Govern”. Per tant, va dir, el parlament hauria d’actuar d’acord amb aquesta unanimitat “independentment de les anècdotes que hi hagi pogut haver”, perquè és “una reforma necessària i absolutament respectuosa amb la llei”. Sobre l’actuació de la corporació que lidera Josep Miquel Vila, el ministre lauredià va esgrimir que “cadascú actua en compliment dels interessos que li són legítims”, i va reiterar que hauria preferit tenir l’informe “abans perquè ens hauria donat temps a prendre-ho en consideració de manera diferent”.

El síndic general i integrant de DA també manifestava ahir dubtes sobre el suport de Liberals a la ràdio del Diari. Vicenç Mateu va assegurar que aquesta ha estat “una setmana molt agitada, molt nerviosa, hi ha molts agents nerviosos” perquè arriba l’hora de la veritat per aprovar la reforma comunal i remarcava que “fins ahir [per dimecres] donava per fet que tirava endavant, però ahir algú em va comentar que no estava tan clar”. I recordava que semblava que “entre demòcrates i liberals hi havia un acord i una de les raons era que als comuns ja els semblava bé”, i llavors va arribar l’informe del professor Aparicio i els dubtes d’inconstitucionalitat.

Mateu subratllava la importància de la reforma i incidia que “si realment l’informe és la raó dels dubtes del grup liberal” potser es podria trobar una via per aprovar les lleis “amb un acord que salvi l’essencial d’aquest i eviti els esculls d’inconstitucionalitat si és que hi fossin”. I emfatitzava que fa falta per quadrar els comptes de Govern, “i el que no té gaire sentit és que tinguem uns comuns relativament rics que poden presentar exercicis amb superàvit i que en canvi tinguem un Govern molt escanyat perquè ha de fer trasllat d’aquests diners als comuns”. El síndic general advertia que si no s’aproven les lleis “quedaria sobre la taula, i d’una manera o una altra s’hauria d’afrontar”, i entenia la finalitat política de l’oposició perquè “és un assumpte menys que es pot presentar per part de la majoria de feina feta”.

L’Associació de Propietaris de Terres va expressar ahir “inquietud i gran preocupació” per “les possibles incongruències constitucionals” que segons Aparicio hi ha als textos de la reforma.

"ALGUN COMÚ, ENCANTAT DE REBRE MÉS DIENRS"

Vicenç Mateu considera “gairebé un deure” de qualsevol que es dediqui a la política i de qualsevol institució voler assegurar-se que les lleis s’ajustin a la Constitució, però no és aquest l’únic rerefons que veu en l’actuació de Sant Julià en demanar l’informe sobre la reforma comunal. “No sé si és únicament això el que s’ha pretès o si hi ha també que en la mesura que no s’aprovés ara i no hi hagués la limitació de 55 milions en transferències els comuns rebrien més cèntims i segurament hi hauria algun comú que estaria encantat de rebre més diners”, exposa Mateu. I insisteix que llavors “no sé si és tant la constitucionalitat o un resultat de facto” el que hi ha al darrere, perquè la realitat és que si la reforma no s’aprova avui pot ser que la recerca d’acord no es torni a buscar fins a la primavera vinent pels dubtes sobre els textos tancats, “i mentrestant hem guanyat un any i tindrem més cèntims i la tardor que ve ho tornem a plantejar” apunta com a “especulació” pròpia.

tracking