Tribunals

Arrest domiciliari monitorat per a l'ultra que Finlàndia vol veure extradit

Corts va decretar-ne ahir la sortida de la presó mentre decideix si el retornen o no al seu país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va dictar ahir arrest domiciliari amb control monitorat per al polític i periodista ultra-nacionalista finlandès, Ilja Janitskin, empresonat a la Comella des del 4 d’agost passat. Ho va fer després de la celebració de la vista que ha de determinar si la petició d’extradició feta pel tribunal de primera instància d’Hèlsinki que l’investiga per diversos delictes està dins de la legalitat. Un fet que la fiscalia considera que sí que es dona, ja que cinc dels delictes pels quals se’l reclama també es troben tipificats en el Codi Penal andorrà. Es tracta dels delictes de discriminació i incitació a l’odi, de calúmnia, d’amenaces no condicionals, de violació de secrets en l’àmbit laboral i contra la propietat intel·lectual.

El ministeri públic va negar, com va dir la defensa de l’home, que es trobi a Andorra per motius polítics, i si ho està, és perquè està fugit de les autoritats del seu país. També va negar que els tribunals finlandesos no siguin competents per jutjar Janitskin al seu país, malgrat que el web de notícies per Internet del qual és editor i on hauria comès els delictes no té la societat ni els servidors al país nòrdic. En definitiva, segons la fiscalia, es donen tots els supòsits previstos a la Llei d’extradició per procedir a la mateixa.

Janitskin es mantindrà en arrest domiciliari fins que es dicti, d’aquí a unes setmanes, la sentència, un fet que es va considerar molt positiu en l’entorn del finlandès, que vol presentar-se com a candidat a la presidència del seu país, eleccions que es duran a terme el gener de l’any que ve. La defensa va demanar l’arxiu de la causa i l’alliberament del seu client quan, iniciat el judici, el tribunal va alertar d’un defecte de forma en la petició d’extradició de les autoritats finlandeses.

El judici, després d’uns minuts de suspensió, es va reprendre i la defensa de l’ultradretà va al·legar (entre altres motius perquè no es concedís l’extradició) que moltes de les acusacions que es fan a Janitskin deriven de comentaris fets al fòrum de la revista electrònica per terceres persones. El lletrat va afegir que Finlàndia el persegueix per idees polítiques i que tem ser atacat al seu país per grups d’extrema esquerra.

SATISFACCIÓ ENTRE AMICS I SEGUIDORS

Els pares de Janitskin, dos membres del seu partit, el Reformista, i un parell de periodistes finlandesos van estar presents a la vista que va acabar en bona notícia per a l’editor de la revista MV Lehti. El periodista va entrar emmanillat a les oficines del Tribunal de Corts per escoltar la decisió del tribunal respecte a la seva situació pe­nitenciària. En va sortir sense manilles i al crit de “lliure”, davant de l’alegria i la satisfacció d’amics i familiars. Tots ells es van desplaçar fins al centre penitenciari de la Comella per veure sortir el pres dins d’un cotxe de policia direcció a casa seva.

Arrest domiciliari monitorat per a l'ultra que Finlàndia vol veure extradit

tracking