procés sobiranista

Camp admet que la situació a Catalunya pot afectar el turisme

El ministre considera que la conjuntura és “delicada” i recorda que Andorra és “vulnerable” si es torna a

Camp admet que la situació a Catalunya pot afectar el turismeSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Francesc Camp va admetre ahir que al ministeri de Turisme hi ha inquietud respecte de com pot afectar la situació política a Catalunya pel que fa a l’arribada de visitants. “La preocupació, no ens enga­nyem, hi és perquè és clar que la situació és delicada a Catalunya”, va indicar Camp, que es va remetre a l’aturada general del 3 d’octubre i com va afectar el Principat. “Tot apunta que és una situació que s’allargarà en el temps i hores d’ara és difícil saber quin impacte pot tenir en l’àmbit turístic”, va assenyalar el ministre, que hi va afegir que “tot dependrà de si en algun moment es tornen a plantejar tallar la frontera”.

I és que davant d’una situació d’aquest tipus, va dir Camp, “és indiscutible que som vulnerables”. També va lamentar la impossibilitat de saber si es tornarà a tallar o no la carretera i va recordar que “el 3 d’octubre va ser una sorpresa perquè ningú es pensava que per molta vaga que es fes hi hauria aquest tall de l’N-145”.

El ministre va recordar que el mercat català “és el més important” d’Andorra tot l’any i sobretot en temporada baixa, i que el ministeri continua apostant per aquests turistes. “Si el mes de novembre hi hagués nous talls de carretera Andorra se’n ressentiria”, va admetre, per matisar que “som més fràgils en temporada baixa perquè depenem més d’aquest mercat que no pas a la temporada d’estiu o d’hivern”.

Camp va fer aquestes declaracions a preguntes dels periodistes després de l’acte en què Andorra Turisme va fer balanç de la campanya d’estiu, que comprèn els mesos de juny, juliol, agost i setembre, i va presentar la propera edició de l’Andorra Shopping Festival. Les xifres aconseguides són “les millors de la història”, va assegurar el ministre. Per primer cop des que es recullen les dades es va superar el milió de turistes. Les 1.019.882 persones que com a mínim van passar una nit al Principat representen un increment del 12,2%, respecte de l’estiu de l’any passat. Si al novembre s’acompleixen les previsions del ministeri –el càlcul és que vinguin al país 155.572 persones, un 2% més que el mateix mes del 2016– se superaran per primer cop els 3 milions de turistes l’any. Cal recordar que per al Govern els anys turístics van de desembre a novembre.

Aquesta previsió, va explicar Camp, s’ha fet sense tenir en compte la convulsa situació política a Catalunya. “No sabem el que pot arribar a passar i no ho podem preveure. A final de mes s’haurà de fer balanç”, va dir.

Respecte a les dades de l’estiu passat, el ministre va parlar d’haver “trencat” barreres psicològiques. Al milió de turistes hi va sumar les dades de la Unió Hotelera que xifren en un 60% l’ocupació a l’estiu, i les de les entrades de l’oferta d’oci del país (Naturlandia, Caldea, Grandvalira, Vallnord, el Palau de Gel, els refugis guardats, el Funicamp i els museus), que han estat de 533.417.

“La de l’ocupació és la més alta des que es recullen les dades i mai s’havia passat la barrera del mig milió d’entrades”, va dir el ministre, que es va felicitar perquè “any rere any anem dient que cada vegada ens costarà molt més créixer i any rere any anem creixent”. Com és habitual, la majoria de turistes van ser espanyols i francesos.

LA XIFRA

613.000 euros. És el pressupost de la cinquena edició de l’Andorra Shopping Festival, que se celebrarà del 3 al 12 de novembre pròxims. S’han programat 18 actuacions musicals i hi haurà diverses activitats. La incògnita és saber com respondran els turistes, ja que l’edició d’enguany no coincideix amb cap pont festiu a Espanya ni a França.

EL PAS DONA SUPORT QUE ELS OPERADORS CONTROLIN L'OCI NOCTURN

El president de la Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié, i el de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa, Òscar Ramon, van coincidir ahir a valorar com una bona notícia que siguin els operadors turístics els que controlin els esquiadors que porten a la població perquè no provoquin aldarulls. Tots dos consideren que si la iniciativa sorgida de la taula transversal de l’oci nocturn es pot aplicar aquest hivern els problemes es reduiran. “Hem de fer conviure el turisme familiar amb el que puja amb els operadors turístics”, va indicar Carrié, que hi va afegir que molts problemes es poden evitar si “els vigilants controlen les persones que provoquen aldarulls”.

Ramon va assenyalar que “si els operadors turístics porten tanta gent de cop al Pas són els que els han de vigilar”. Ho considera una “bona solució”, ja que “parlen el mateix idioma i els poden explicar què pot comportar la seva actitud”.

tracking