Acords d'associació

Govern proposa revisar el tabac cada cinc anys

Maria Ubach diu que Brussel·les és sensible a la demanda de transitorietat però que vol saber com es diversifica l’economia

Govern proposa revisar el tabac cada cinc anysSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha proposat a la Unió Europea que les revisions per veure com evoluciona la diversificació econòmica un cop entri en vigor el futur acord d’associació es facin cada cinc anys. Després d’una nova reunió amb els representants dels sectors econòmics i socials que formen part del pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la UE, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va explicar que Brussel·les controlaria els progressos econòmics del Principat, sobretot pel que fa a la importància del tabac dins de les finances públiques.

“La Unió Europea necessita saber com evoluciona Andorra en l’àmbit econòmic i com evoluciona el pes del tabac”, va dir Ubach, que alhora hi va afegir que, de moment, les institucions comunitàries veurien amb bons ulls el període de transitorietat durant vint anys. A més, va explicar als assistents a la reunió del pacte d’Estat presidida per Toni Martí que els negociadors europeus es mostren “sensibles a la proposta andorrana”. “La Unió Europea no ha respost de manera negativa”, va dir la titular d’Afers Exteriors. Per veure que el país fa els deures, el Principat enviaria anualment les dades estadístiques de l’economia andorrana, el pes del tabac en les finances públiques i sobre com es diversifica el sector agrícola.

Cada cinc anys, Brussel·les i el Govern es reunirien per certificar que el Principat compleix amb les mesures i amb els terminis previs per diversificar l’economia del país. “La Unió Europea no vol que demanem vint anys per demanar vint anys”, va afirmar Ubach, que va manifestar que durant el període de transitorietat el país haurà de fer “el seguiment i gestos que demostrin que vol i pot reduir els drets de duana progressivament”.

Acord sobre les mercaderies

La ministra d’Afers Exteriors va dir que “la voluntat” del Govern és tancar les negociacions sobre la lliure circulació de mercaderies el mes de desembre vinent –quan l’executiu es tornarà a reunir amb les institucions comunitàries– per tal que el 2018 ja es puguin encarar les converses sobre la lliure circulació de serveis. “Voldríem concloure el tema al desembre”, va dir. Amb tot, Ubach va reconèixer que les negociacions són “molt tècniques i feixugues”, ja que Brussel·les ha de consultar les propostes amb els 28 estats membres. “És un procés llarg”, va dir la titular d’Exteriors, que va afirmar que la reunió de la setmana passada amb els representants de la UE va ser “positiva”.

Per afrontar aquesta fase final quant a la lliure circulació de mercaderies, el Govern preveu mantenir diverses reunions tècniques. Una tindrà lloc al Principat durant la primera setmana de novembre i el dia 21 del mateix mes està prevista la reunió trilateral amb Mònaco i San Marino, per intercanviar impressions sobre com es troben les negociacions que duen a terme els tres països sobre l’acord d’associació amb la UE. Pel que fa a la lliure circulació de serveis, la titular d’Afers Exteriors va explicar que ja s’han començat a fer “intercanvis” amb la Unió Europea, que ja ha enviat dues propostes sobre el lliure establiment de persones i d’empreses, així com també els transports. De totes maneres, Ubach va manifestar que Brussel·les haurà de fer conèixer pròximament el cabal que permetrà veure “com Andorra pot aplicar-ho dins la seva legislació”.

tracking