Turisme

Els hotels tindran una mitjana del 75% d'ocupació pel pont del Pilar

La Unió Hotelera i Autèntics Hotels diuen que les reserves a les parròquies centrals fregaran el ple però que a les altes no passaran del 60%

Els hotels tindran una mitjana del 75% d'ocupació pel pont del PilarXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les organitzacions hoteleres preveuen que l’ocupació a tot el país durant el pont del Pilar, que comença avui, sigui del 75%, una xifra molt similar a la de la resta de ponts de les darreres dates i que serà “la darrera gran rebuda de visitants que tindrem abans no comenci la temporada d’hivern”, va dir Manel Ara, president de la Unió Hotelera (UH). Segons va explicar, el país viurà “dues realitats” en funció de la parròquia on es comprovin les reserves. “A la vall central el ple total està gairebé assegurat, però a la del nord i a la d’orient les previsions indiquen que estaran entre el 50% i el 60% d’ocupació. A Sant Julià de Lòria les xifres també serien molt similars a aquestes darreres.” Per la seva banda, Cristina Canut, presidenta de l’associació Autèntics Hotels, creu que el pont del Pilar es presenta “bastant ple els quatre dies. Sabem que per als hotels cèntrics seran uns dies molt bons i ara per ara ja tenim reservades el 80% de les places i segurament arribarem al 100%, però el problema estarà a les par­ròquies altes, on molts hotels ja han tancat fins a l’inici de la temporada d’hivern i els que estan oberts tenen poques reserves”, va dir. En aquest sentit, Canut va explicar que aquest buit, tant d’oferta com de demanda, es produeix perquè “encara no estan les pistes obertes i tampoc és temps per fer excursions de muntanya, de manera que el client no ho veu com una opció i l’hoteler no confia que vingui suficient gent perquè li sigui rendible. És una època molt difícil per a ells”.

Final de la temporada d’estiu

Els dos representants de la patronal hotelera marquen aquest pont del Pilar com la darrera gran arribada de turistes abans que comencin els “esperats” mesos d’hivern. Pel president de la UH, “aquest any acabem abans perquè en d’altres encara ens quedaria el de l’1 de novembre, però com que enguany cau en dimecres sabem que el tenim perdut. En l’àmbit francès sí que tindrem el de l’Armistice, l’11 de novembre, però és un públic menor i, per tant, menys significatiu que el català i l’espanyol”. Cristina Canut va reiterar que hi ha “molts hotels tancats a les zones altes i estan esperant l’arribada de l’inici de la temporada d’esquí per tornar a obrir. Els mesos de tardor són difícils però aviat tornaran a la normalitat”.

L’efecte de la situació catalana

Fa pocs dies les associacions hoteleres consideraven que la tensa situació política que es viu a Catalunya havia fet caure les reserves, però de cara a aquest pont del Pilar ja són més optimistes. “No veiem cap diferència amb la tònica dels ponts anteriors dels darrers mesos. A més, aquesta vegada el dia 12 ha caigut molt bé, a diferència de l’any passat, quan va ser dimecres i ningú va poder fer pont”, va comentar Ara. Canut va reconèixer “la por” que va tenir dimarts passat, abans del discurs del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, perquè “si declarava la independència, des d’Espanya haurien pogut respondre tancant les fronteres i aleshores ens esguerrarien el pont”. La presidenta d’Autèntics Hotels va recordar que “la gran majoria dels nostres clients són catalans i una situació com aquesta ens faria molt de mal”. Ara hi va afegir que “el públic català i espanyol representa entre el 60% i 70% dels nostres clients, en total, i les xifres fins ara son bones”.

Canut va puntualitzar que malgrat que el cap de setmana de l’1 d’octubre va venir molta gent, va ser “estrany” perquè alguns clients van marxar ràpidament per anar a votar, en lloc de quedar-se tot el dia com haurien fet normalment, però sí que els va afavorir per una altra banda, “ja que molta gent va marxar de Catalunya i es van venir a refugiar al país per abandonar aquesta escalada de tensió que s’ha viscut les últimes setmanes”.

PREVISIÓ D'ENTRADA DE 56.000 COTXES

El servei de circulació preveu una entrada de 56.000 vehicles per les dues fronteres. La que més activitat registrarà serà la hispanoandorrana, amb 39.500 cotxes, per 16.500 de la francoandorrana, encara que el servei preveu que alguns conductors espanyols entrin al país per la del Baladrà. En total, es preveu un increment del 15% respecte al darrer pont del Pilar de quatre dies, xifra que manté els nivells d’augment registrats els darrers mesos. Els horaris més conflictius d’entrada seran entre les onze i mitja tarda, durant tots els dies, i els de sortida, les tardes a partir de les cinc.

tracking