La fiscalia no veu motius xenòfobs en l'agressió a un jove jueu

Considera els fets, que van passar en una discoteca de la Massana, una “confrontació” en la qual hi va haver “insults generals”

La fiscalia no veu motius xenòfobs en l'agressió a un jove jueuXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La fiscalia no veu motius xenòfobs ni racistes en l’agressió que va patir un jove andorrà de 21 anys de religió jueva la matinada del 18 d’abril del 2014 a l’aparcament d’una discoteca de la Massana. El ministeri públic, després de la vista oral que es va celebrar ahir al Tribunal de Corts, va decidir canviar el seu escrit i no contemplar en la seva acusació l’agreujant d’haver comès els fets jutjats per un mòbil discriminatori per motiu de la seva religió, identitat o condició personal.

No va ser aquest l’únic canvi que va fer la fiscalia en el seu escrit de qualificació provisional, que va afavorir els tres joves processats, també de nacionalitat andorrana. Tots tres venien acusats d’un delicte major de lesions doloses que han produït la pèrdua o inutilitat d’un òrgan o sentit, castigat amb una pena d’entre tres i deu anys de presó. Finalment, el ministeri públic va optar per acusar-los d’un delicte major de lesions doloses amb un mitjà amb perill de causar lesions més greus o la mort de la víctima castigat entre un i quatre anys de presó.

L’acusació particular, però, es va desmarcar de la fiscalia i va demanar a Corts que condemni un dels tres acusats –l’autor de l’agressió més dolosa– pel delicte que havia previst abans de la vista el ministeri públic, i a tot el grup amb l’agreujant de xenofòbia. A més, va incloure el delicte d’injúries i l’agreujant de traïdoria en les agressions patides.

Tres discussions diferents

La nit dels fets, segons la versió de víctima, acusats i testimonis (amics de l’agredit), hi va haver tres confrontacions que van derivar en l’agressió al jove jueu. Aquella nit, el Real Madrid havia guanyat una final de Copa del Rei a l’FC Barcelona i els tres acusats van anar a la discoteca a celebrar-ho. La víctima i dos amics, aliens al futbol, van anar a la sala a celebrar el final de curs i que un d’ells havia trobat feina.

La primera discussió es va produir al lavabo. La víctima i un amic estaven parlant d’un proper partit del Real Madrid, i un dels agressors els va dir que no tenien idea de futbol. La segona discussió va ser a la terrassa del bar i va derivar del futbol a l’independentisme català i al franquisme. Però la que va acabar en agressió es va produir a l’aparcament de la sala minuts després.

Allí un dels acusats hauria dit a la víctima que Hitler havia fet coses molt bones i que no havia matat prou jueus, i va titllar el jove de “rata jueva i escòria”. Va ser en aquell moment que la víctima hauria reaccionat agafant l’autor dels retrets caient tots dos a terra. En aquell moment, el segon dels joves hauria donat un cop de peu a la cara del noi i el tercer dels acusats un altre cop de peu als ronyons. El primer també hauria colpejat el braç de la víctima.

Presó condicional

La fiscalia, que considera els fets una “confrontació” en la qual hi va haver “insults generals”, responsabilitza per igual els tres joves, i per a l’autor del cop de peu al cap de la víctima i per al jove que va proferir els comentaris xenòfobs vol dos anys i mig de presó condicional. Per a l’autor del cop al ronyó, menor de 21 anys el dia dels fets, en demana 15 mesos condicionals. Tots tres haurien de pagar 11.000 euros a la CASS.

L’acusació particular, en canvi, eleva les penes i en alguns casos demana presó ferma. Per a l’autor del cop de peu al cap en vol 6 anys i mig de presó, un any ferm; per al que va proferir expressions neonazis quatre anys, sis mesos ferms; i per al tercer jove dos anys i mig condicionals. Qualifica la no entrada a la presó de tots tres al pagament de prop de 84.000 euros en concepte d’indemnització, a no contactar amb la víctima, a no entrar en discoteques i a demostrar que tenen feina. El període de prohibició de contactar amb l’agredit seria de 20 anys.

Reconeixements i absolució

Dos dels tres acusats van admetre els fets. El jove que va causar les lesions més greus a la víctima es va excusar dient que només volia ajudar el seu amic, que havia caigut a terra amb l’agredit i va negar motius racistes. La defensa va acceptar la pena de dos anys de presó condicional demanada per la fiscalia i va demanar la rebaixa a uns 38.000 euros de la indemnització. La lletrada del jove que va colpejar al ronyó la víctima i que també va admetre aquest fet va parlar d’una discussió “pujada de to” i va demanar un màxim de 12 mesos condicionals. Considera que no ha de pagar indemnització i en cas que sí, només de 38.000 euros entre els tres.

L’advocat de qui hauria proferit els insults xenòfobs va demanar l’absolució del seu client, ja que considera que el jove jueu va ser l’autor de l’agressió.

tracking