Judici el 19 d'octubre per l''ultra' finlandès

El Tribunal de Corts celebrarà el 19 d’octubre el judici per decidir sobre el trasllat al seu país

Judici el 19 d'octubre per l''ultra' finlandès

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts veurà el proper 19 d’octubre la vista per decidir sobre l’extradició al seu país d’origen del periodista i ultranacionalista finlandès Ilja Janitskin, empresonat a la Comella des del 4 d’agost passat. La fiscalia del país nòrdic el reclama perquè declari als tribunals de Finlàndia, ja que està acusat d’un total de 46 delictes, els més greus dels quals inclouen incitació a l’odi contra grups ètnics, difamació agreujada, blanqueig de diners, amenaces il·legals, infraccions de joc, trencament de la confidencialitat i vulneració de la propietat intel·lectual.

Etiquetes:

Janitskin, a qui també s’acusa d’haver creat una pàgina web de notícies falses de caràcter xenòfob, encara en funcionament, MV-lethi, es presentarà com a candidat a les eleccions presidencials de Finlàndia de l’any que ve i considera que el seu processament “vol silenciar l’únic mitjà lliure i no corrupte” de Finlàndia.

L’ultranacionalista, que residia al Principat quan va ser detingut, està malalt de càncer i rep tractament a l’hospital de Meritxell on és traslladat quan ho requereix des de la presó. Fa uns dies el portal MV-lethi va publicar una fotografia de Janitskin rebent tractament. El blog, “el cinquè més llegit de Finlàndia”, no és optimista respecte a la situació processal del seu creador, ja que assegura que les autoritats judicials andor­ranes donaran per bona l’ordre d’extradició. Fins i tot aventuren que Janitskin serà traslladat a la presó finlandesa de Vantaa.

Els tribunals finesos van acordar la tardor passada emetre una ordre d’arrest europeu in abstentia del periodista d’extrema dreta perquè es negava a declarar. L’individu hauria fundat el web xenò- fob l’any 2014 des de l’Estat espanyol, on residia. Janitskin va ser detingut el 27 d’octubre de l’any passat per part de la policia espanyola, que va decidir posar-lo en llibertat sense càrrecs tres dies més tard, tot i la incomprensió de les autoritats finlandeses, que en demanaven fins a 13 anys de presó.

La justícia andorrana, un cop detingut al Principat sí que el manté empresonat, i el fet que s’hagi acceptat la petició d’extradició és fruit, segons els seguidors de Janitskin, de la pressió exercida pel govern finlandès a les autoritats d’Andorra.

tracking