finances públiques

Cau un 56% la recaptació de l'impost de societats

El dels no residents deixa un 47% menys a l’Estat i el d’operacions immobiliàries, un 74% més

Cau un 56% la recaptació de l'impost de societats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Caiguda de la imposició directa els primers mesos d’aquest any. Les arques de l’Estat han ingressat un 34% menys per aquest concepte de gener a juny del 2017 –s’ha passat de 38,8 milions a 25,6– a causa de la davallada de la recaptació de l’impost de societats i l’impost sobre la renda dels no residents. De fet, en el primer cas l’Estat ha ingressat 11,8 milions d’euros menys que l’any passat, el que significa una baixada de fins al 56% –de 21 milions a 9–, per l’augment de les liquidacions pressupostàries negatives –que suposa la devolució dels tributs– i per la pujada de les deduccions per contractació de personal i per inversions. Tanmateix, el descens s’explica també pel retrocés que ha experimentat el sector bancari, que ha perdut beneficis per valor de 13,2 milions, fet que ha repercutit en els comptes públics.

En segon lloc, la liquidació pressupostària del Govern cor­responent al primer semestre de l’any reflecteix una recaptació un 47% menor de l’impost sobre la renda dels no residents. Un fet que es deu a la signatura dels convenis de doble imposició sobretot amb l’Estat espanyol i el francès que ha reduït la xifra en 3,5 milions, passant dels 7,4 ingressats l’any passat als 3,9 d’enguany.

Més recaptació d'IRPF

La baixada de la recaptació per aquestes dues figures impositives contrasta amb la de l’IRPF i l’impost sobre les plusvàlues immobiliàries. L’import liquidat pel primer concepte s’estabilitza a l’alça, essent un 15% més alta que la del primer semestre del 2016 i arriba als 10,7 milions d’euros. Més exponencial és el creixement del liquidat per la segona figura, que augmenta un 74% per la pujada de les operacions immobiliàries efectuades al Principat. L’import liquidat per aquest impost puja als 1,7 milions i reflecteix per tant l’increment del volum de transaccions d’aquesta naturalesa que hi ha hagut durant aquest any.

6,7 milions en IGI

Pel que fa als impostos indirectes, l’erari públic han ingressat un 18% més que els primers sis mesos del 2016, 24,4 milions més. Una dada que s’explica pel creixement de 6,7 milions de l’IGI, un 11,6% en termes relatius, i per l’increment de 16,6 milions dels ingressos sobre el tràfic exterior, que han pujat un 33%. Pel que fa a l’IGI, es constata la tendència a l’alça del consum intern, mentre que el creixement dels ingressos sobre el tràfic exterior es deu a l’increment de la tarifa general de taxes sobre el consum del tabac que va entrar en vigor el 2 de març. L’import liquidat per l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries ha estat d’1,2 milions, un 31% més, igualment pel major volum d’operacions de caràcter immobiliari. Tant aquest cas com el de l’impost sobre les plusvàlues immobiliàries fan que Govern millori ara la perspectiva econòmica respecte als darrers anys. Encara en l’apartat d’imposició indirecta, s’han ingressat 21,2 milions en impostos especials i 634.000 euros en concepte d’impost sobre el joc del bingo, 14.000 euros menys que el primer semestre de l’any passat. En conjunt, l’execució del pressupost d’ingressos corrents del primer semestre del 2017 va pujar fins als 218 milions d’euros, el que significa un 52% del total pressupostat, un ritme similar al del primer semestre del 2016.

115% més en taxes

De la liquidació del primer semestre en destaca l’augment exponencial del recaptat per taxes i altres ingressos, que presenten un import liquidat de 12 milions, un 115% més. En concret, s’han recaptat 7,3 milions més en concepte de taxes i altres ingressos perquè ha augmentat el que s’ha liquidat de taxa d’activitats econòmiques (5,9 milions més), ja que l’any passat no es va facturar fins al tercer trimestre. També ha augmentat un 10% el liquidat de la taxa de vehicles, que puja a 5 milions; de la taxa de marques, amb 491.707 euros, un 140% més, i de la taxa de sol·licituds de treball, que ascendeix un 27% arribant als 538.702 euros. Les prestacions de serveis, amb 3,22 milions liquidats, baixen un 6%.

El que també ha experimentat un augment és el que ha recaptat l’estat en concepte de sancions. De gener a juny es van recaptar 2,5 milions, un 40% més que el 2016. Per altra banda, els ingressos patrimonials han disminuït en un 53%, de 31 milions a 16, per la distribució de dividends d’Andorra Telecom, que han passat de 26,3 milions a 9. Els de FEDA han passat 2,5 a 3,2, un 30% més. Finalment, de la comercialització d’euros a les filatèlies s’han recaptat 2,1 milions, un 15% més.

tracking