El contraban cerca altres rutes per la pressió policial al Pas

La pressió policial al poble fa que el trasllat il·legal de tabac es desplaci a zones com Incles

El contraban cerca altres rutes per la pressió policial al Pas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La imatge de tres persones tombades en una zona muntanyosa al costat del que semblen caixes de tabac difosa ahir via xarxes socials va voler tornar a posar sobre la taula la problemàtica del contraban al Pas de la Casa i els problemes d’inseguretat que pot ocasionar. Es tracta d’una imatge captada el matí de dimecres a la zona de la collada de Siscaró. Fonts properes a la policia, però, van asseverar que no s’ha constatat un repunt de l’activitat malgrat que aquesta, com evidencia la imatge, es manté. Això sí, la pressió policial sobre el Pas de la Casa ha fet que els que s’hi dediquen busquin rutes alternatives de pas a França, com ara la zona d’Incles. Un punt sobre el qual, van indicar, també s’han fet controls i tasques de vigilància.

Tampoc els comerciants del Pas de la Casa han percebut que la problemàtica hagi tornat a créixer. Mesos abans l’activitat a plena llum del dia dels contrabandistes, integrats en grups organitzats, havia provocat neguit al poble i que també el comú d’Encamp reclamés presència policial per erradicar-ho. A l’abril, en una macrooperació del cos d’ordre, es van identificar fins a trenta persones implicades en aquestes xarxes. Des d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié va indicar que el reforç de la presència policial ha tingut efectes positius i que no li constaven incidents, però també va evidenciar que és complicat acabar amb aquesta activitat perquè “hi ha un diferencial de preu molt gran respecte a França i aquesta gent guanya diners amb això. És complicat erradicar-ho”, va assenyalar, per tot seguit indicar que en tot cas la presència del cos d’ordre s’ha de mantenir. En el mateix sentit es van expressar les fonts properes al cos d’ordre: que la gran diferència entre el que costa un paquet de tabac a França i el preu del país fa difícil que s’acabi amb aquest transport il·lícit que tot sovint consisteix a transportar una caixa a coll a peu pels camins de frontera. El cònsol major d’Encamp, interpel·lat sobre la qüestió, va assenyalar que no havia vist la fotografia difosa ahir a les xarxes i que tampoc tenia coneixement que al Pas s’haguessin reproduït els problemes de mesos enrere.

La batuda més important realitzada contra aquests grups es va fer el mes d’abril i es va saldar amb la identificació de 30 persones que es dedicaven a passar fardells de tabac per la muntanya. L’operatiu es va saldar amb una única detenció, un no resident de 22 anys, acusat de saltar-se un control policial per intentar fugar-se. Dies abans, la gendarmeria gal·la havia detingut un duaner francès acusat d’utilitzar els privilegis de les seves funcions per passar tabac per la duana. Actuava en connivència amb establiments del Pas.

tracking