Projectes

Martí remarca que FEDA no pot turbinar a conveniència del ràfting

El cap de Govern assegura que el cònsol lauredià sap que no es supeditarà la política energètica a poder fer l’activitat

Martí remarca que FEDA no pot turbinar a conveniència del ràftingFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern considera que “no cal” donar dades sobre el cabal del riu, “ja es veu l’aigua que baixa, no cal ser un gran especialista enginyer hidràulic” per veure els problemes que hi pot haver per practicar ràfting a Sant Julià. I admet que una altra circumstància a tenir en compte “és el que pots aportar d’aigua, tot això s’està discutint, però el que no pot fer FEDA, i ho entén perfectament el cònsol de Sant Julià, és lligar la seva política energètica que funcioni el ràfting, perquè el que estaríem fent és trencar l’origen del que és una de les variants de producció elèctrica que té FEDA”.

Toni Martí assevera, a la ràdio del Diari, que el cònsol lauredià “pensa que és un bon projecte i li hem donat les informacions que pensàvem que li havíem de donar dins del rigor i que s’han donat cada vegada que hi ha hagut una reunió”. Respecte si el Govern està d’acord amb el projecte que va sorgir des del ministeri de Turisme, Martí subratlla que “és una decisió del cònsol de Sant Julià i el Govern donarà suport a totes les iniciatives dins del que pot donar. Si és que FEDA ha de turbinar a conveniència del ràfting i això penalitza el nostre sistema i la missió de no estar tan supeditats a l’energia de fora no ho farà perquè seria trencar amb l’origen de FEDA, això ho pot entendre tothom”. El cap de Govern ressalta que “hi ha altres possibilitats de col·laboració, i amb les reunions que s’estan fent s’estan analitzant totes”, i reitera que “tampoc ho demana el cònsol, el que no es pot demanar a FEDA és fer tota la seva política energètica al tomb del ràfting, no ho demana ni ho faríem i el cònsol ho sap”.

“No em molesta gran cosa”

El cap de l’executiu respon sobre com valora l’actuació de Josep Miquel Vila per haver demanat l’informe per estudiar la constitucionalitat de la reforma comunal que “porto una legislatura complicada, ja no em molesta gran cosa, el que em molestaria és que no passessin les lleis perquè seria una gran oportunitat perduda a favor de l’interès nacional i dels ciutadans d’Andorra”, i afegeix que “tot el que passa a nivell de picabaralles, de qüestions inconstitucionals, ho he d’entendre, ha passat amb aquesta llei i passarà amb d’altres”.

Sobre si veu un rerefons polític en la reacció de Sant Julià d’encar­regar l’informe de competències i transferències, el cap de Govern respon amb un “no ho sé”, alhora que puntualitza que “la veritat és que el senyor Vila no havia fet mai cap plantejament ni que hi havia cap sospita d’anticonstitucional”. I valora que “el cònsol té una posició difícil des d’un punt de vista financer com el va tenir la Massana, i allà hi va haver el Govern per ajudar, que va ser decisiu”, i insisteix que Sant Julià “està al límit de passar-se de l’endeutament, i jo com a andorrà estic preocupat i no sé si hi ha una causa-efecte perquè també estan sota tensió d’una herència que és igual, és el que és”. Subratlla Martí que el cònsol lauredià ha de saber que “amb el que podem ajudar allà estem, per què? quan se’ns avalua a nivell de país no se’ns avalua al Govern, sinó a l’Estat, i és el Govern i els comuns, per tant, el senyal que una parròquia vagi malament té influència sobre l’avaluació general i això és el que he de dir raonablement”. I remarca que ja li va manifestar la “predisposició” a Vila en entrar al Govern i assegura que “tinc una bona relació amb el cònsol de Sant Julià i amb tots els cònsols i ni jo estic molest amb ell i estic convençut que ell no està molest amb el cap de Govern”.

DA a les set parròquies

Martí també reflexiona sobre el vincle de DA i Laurèdia en Comú i torna a apel·lar a la bona relació amb el mandatari lauredià. Recalca que “no hi ha polèmica, i no és perquè el comú hagi encomanat aquest informe al professor Aparicio, que s’ha de lligar tot: Naturlàndia i el ràfting i el senyor Vila fa l’informe. No és una persona que fa acció-reacció, és una persona seriosa i les relacions són i seran bones”. Escenari que estén a totes les parròquies, mentre DA porti la gestió pública “seran bones amb tots els comuns i no hi ficarem passions exagerades en res”. Per això, afirma que la relació amb la plataforma comunal no es veu afectada “perquè era un acord de gestió comunal i a partir d’aquí DA continua al costat d’aquesta coalició com el primer dia”.

El cap de Govern manifesta que “no sé” si Laurèdia en Comú evolucionarà per transformar-se en partit com estava previst, però puntualitza que la intenció dels demòcrates és que “ens volem presentar a les set parròquies amb les sigles de DA, en principi és el que hauríem de mirar de fer”. Sense precisar si la plataforma hauria de tenir el nom de DA als propers comicis, apunta que “dic el que voldríem fer a les set parròquies i entre les set està Sant Julià. La política fa moltes voltes”. I respecte si voldria que Laurèdia en Comú entrés orgànicament a DA indica que “l’escenari ideal, que tampoc seria bo des del punt de vista democràtic, és que tornéssim a guanyar a les set parròquies, però tampoc es va presentar Liberals”.

tracking