Els estrangers que s'instal·lin com a autònoms hauran d'abonar 30.000 euros

El Govern vol evitar que els emprenedors de fora obrin un negoci per viure al Principat sense que facin cap activitat econòmica real

Els estrangers que s'instal·lin com a autònoms hauran d'abonar 30.000 eurosSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ciutadans de fora del Principat que vulguin obtenir un permís de treball com a autònoms hauran d’abonar un dipòsit de 30.000 euros a l’INAF. Aquesta és la principal novetat de la modificació de la Llei d’immigració, que s’entrarà a tràmit parlamentari durant els pròxims dies per a la seva aprovació al Consell General.

La secretària d’Estat de Justícia i Interior, Ester Molné, va presentar les diferents modificacions en la roda de premsa posterior al consell de ministres. L’objectiu del canvi és evitar que hi hagi persones que aprofitin aquest tipus de permís per realment actuar com a residents passius. Encara que no en va concretar el nombre de casos, Molné va explicar que s’han trobat situacions de persones que constituïen una societat però que en realitat no duien a terme cap activitat econòmica. “Ens trobem amb persones que venien aquí i que no tenien cap activitat”, va declarar Molné, que va explicar que s’han donat casos en què no s’han renovat algunes autoritzacions de treball per compte propi en detectar l’engany. “És una casuística que ens hem trobat regularment”, hi va afegir.

La secretària d’Estat, Justícia i Interior va explicar que amb el requisit de 30.000 euros en concepte de dipòsit, que es retornarà un cop s’acabi l’autorització, implicarà que les persones que vinguin ho faran “realment amb la finalitat d’invertir”. Molné va explicar que aquest dipòsit es demanarà a les persones que comencin de zero i que hagin d’obtenir un permís de residència per treballar com a autònoms o als residents que tinguin el permís caducat. Els que ja són residents o bé es dediquen a una altra activitat econòmica, si demanen l’autorització per treballar per compte propi no hauran de dipositar els 30.000 euros.

També es van establir nous criteris de sancions en cas que s’incompleixi la Llei d’immigració. Molné va dir que els càstigs passaran a ser graduals i que s’aplicaran sancions “més greus i més contundents”. També va explicar que les penes es decidiran en funció de la funcionalitat, de la intenció o si hi ha hagut una negligència “molt gran”.

PERMISOS PER A JOVES DE FORA

En la mateixa modificació de la Llei d’immigració, s’ha creat una nova autorització d’immigració temporal per a joves que procedeixin d’altres països i que vulguin residir i treballar temporalment al país. La durada de l’autorització serà de sis mesos i hi podran accedir els joves d’entre 18 i 25 anys que provinguin d’un país que hagi signat un acord amb Andorra per expedir aquest tipus de permís. També s’ha creat una nova autorització d’immigració temporal per a joves estrangers que vulguin estudiar i treballar alhora. Podran dur a terme una activitat remunerada un màxim de 16 hores a la setmana i la feina haurà d’estar relacionada amb els estudis que cursen a Andorra.

CINCA TANCA EL DEBAT SOBRE LES COMPETÈNCIES

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va tancar ahir el debat dels informes sobre la reforma competencial i de transferències. Cinca va dir que cal “tancar el debat ràpid” per tal que les partides que es preveuen en els textos es puguin aplicar ja al projecte de pressupostos del 2018. Cinca va afirmar que el fet que el comú de Sant Julià de Lòria hagi demanat una versió ampliada de l’informe que qüestiona la constitucionalitat dels textos “no alterarà el convenciment que les lleis compleixen amb els àmbits constitucionals”. Cinca va afirmar que el convenciment es basa en els dos informes que va presentar Govern però respecta que el cònsol Josep Miquel Vila en torni a demanar un altre.

L'AGÈNCIA DE TRIBUTS NO ESTÀ QÜESTIONADA

Jordi Cinca va afirmar que el projecte d’agència tributària conjunta no està en qüestió tot i la renúncia dels comuns de la Massana i de Canillo de formar-ne part. El comú de la capital decidirà si s’adhereix al projecte els pròxims dies. El ministre de Finances va dir que el projecte és “coherent” i “positiu”, i que suposarà un “avenç inqüestionable” per tal que les gestions siguin més eficaces. A més, es va mostrar convençut que els comuns de la Massana i de Canillo s’hi acabaran adherint “a llarg termini”. Amb tot, espera que ho facin “al més aviat possible”. Cinca va afirmar que el projecte no afectarà la quantitat de diners que ingressen els comuns.

tracking