Mobilitzacions per l'1-0

La protesta catalana talla 10 hores l'N-145

Es van anul·lar el 80% de les sortides de busos del Principat i fins aquest matí no es tornarà a recuperar
la normalitat

Creat:

Actualitzat:

Andorra també va patir els efectes de la vaga general que es va viure ahir a Catalunya per protestar contra la repressió policial de diumenge passat. Durant unes deu hores, els vehicles no van poder entrar ni sortir del Principat pels talls a la carretera N-260 i N-145 que dona accés al país des de la Seu d’Urgell, cosa que va afectar la mobilitat de particulars, el transport públic i els proveïdors.

Els talls van començar a les set del matí. Els pagesos van posar bales de palla amb els seus tractors per impedir el pas dels vehicles. A les deu es va fer un aixecament d’uns minuts del tall per rebaixar la tensió, i després es va decidir que cada dues hores es permetés la circulació durant cinc minuts. Pels volts de les cinc de la tarda, es va aixecar el bloqueig i els manifestants es van traslladar a la plaça dels Oms de la capital de l’Alt Urgell per continuar amb les reivindicacions.

Un dels sectors que van patir els efectes de les aturades va ser el transport públic. El cap de l’estació nacional d’autobusos, Jaume Vidal, va explicar que la jornada d’ahir va perjudicar uns 300 passatgers. Excepte els quatre primers viatges en destinació a Barcelona a primera hora del matí, la resta ja no van poder sortir i es van haver d’anul·lar el 80% de les sortides. Tot i el restabliment del trànsit a la tarda, els busos no van sortir en direcció a Catalunya atès que ja s’havia informat els viatgers que tots els trajectes havien estat anul·lats. Una vintena de membres que participen en l’Assemblea de Tardor de l’OSCE al Principat es van veure atrapats pels talls i alguns participants van volar a Tolosa per accedir al Principat per França.

Fonts d’Andbus van explicar que a causa de l’aturada van cancel·lar-se els serveis cap a l’aeroport de Barcelona a partir de mig matí. Els responsables d’Autocars Nadal, que també connecta Andorra amb Barcelona i l’aeroport del Prat, van comunicar anit que el primer servei que hi havia previst era el de dos quarts de quatre de la matinada d’avui. El Grup Montmantell, que fa trajectes a la Seu i a Lleida, va decidir no recuperar-los un cop es van aixecar els piquets. La seva directora general, Pilar Buscall, va explicar que ahir s’havia fet un primer viatge a la Seu a primera hora del matí. “De tornada, ja hem tingut molts problemes i no s’han pogut fer més serveis durant el dia”, comentava. La vaga general va afectar la totalitat dels transportistes del Principat que són membres de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants (ATMA) i van haver de desplaçar-se a l’estranger, tant els que es van veure obligats a canviar les seves rutes i anar a França com els que es van aventurar a anar a Catalunya. Segons va explicar el gerent de l’associació, Víctor Filloy, l’aturada ens ha “afectat plenament”. Sense poder dir una xifra de camions, va evançar que tots els que van anar a Catalunya van patir alguna incidència, ja fos perquè no van poder accedir al seu punt de destí o perquè els que sí que ho van poeder fer van quedar aturats en algun punt de la xarxa viària pels piquets que van tancar les carreteres. Filloy també va lamentar la situació en què es van trobar els transportistes que van anar a França a buscar gasoil de calefacció, als quals se’ls va obligar a anar fins a la duana del riu Runer a colorar el combustible, ja que no es va poder fer aquest tràmit a la del Pas de la Casa.

MARTÍ DIU QUE LA VIOLÈNCIA "NO PORTA A CAP CAMÍ" I VOL DIÀLEG

El cap de Govern, Toni Martí, va manifestar ahir que la violència “no porta a cap camí”, però va demanar al govern de la Generalitat i al govern espanyol que dialoguin. Martí, que va dir que la situació continua sent “preocupant”, va dir que el camí és el “diàleg polític, el respecte als drets fonamentals i als marcs constitucionals”. Martí va manifestar que la situació política a Catalunya és un “afer intern, An-dor­ra continuarà conservant una excel·lent relació amb Espanya i un excel·lent veïnatge amb Catalunya”, i va afegir que va entendre les manifestacions d’ahir. “Estava programat, potser molesta els andor­rans que volien tornar a casa”, va dir Martí. Quant a una hipotètica declaració unilateral d’independència, el cap de Govern va opinar que no es poden fer “especulacions” sobre què pot passar en un futur.

SEGUIMENT MASSIU DE L'ATURADA GENERAL A LA SEU D'URGELL

LA SEU D’URGELL. Després de l’aturada, 2.000 persones es van manifestar a la plaça dels Oms de la Seu contra la repressió policial. El seguiment de la vaga general a la comarca de l’Alt Urgell va ser massiu a tota la comarca i durant tot el dia i també va ser secundada per les escoles, els instituts i els centres de salut, que van decretar serveis mínims, i pels comerços.

La protesta catalana talla 10 hores l'N-145

La protesta catalana talla 10 hores l'N-145

tracking