La policia nega que fes un ús excessiu de la força amb quatre detinguts

Les patrulles van acudir al local després de l’avís del gerent, que no els podia fer fora

Detingut un jove de 18 anys per agredir la seva parellaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Encara que sembli estrany, l’incident entre agents de policia i quatre ciutadans d’origen peruà “és el pa de cada dia dels dissabtes a la nit”, segons expliquen fonts policials. No perquè siguin peruans, sinó perquè sense importar l’origen els agents han de fer sovint sortides davant l’avís de baralles i quan arriben al lloc dels fets es troben que els ànims (fins i tot dels dos bàndols en conflicte) es giren en contra seva. La història de l’arrest dels peruans que es queixen d’excés de força policial és, segons les fonts del cos consultades, gairebé de manual.

El gerent d’un local de música llatina d’Escaldes-Engordany truca a la policia per avisar d’una baralla multitudinària al local. Davant de l’opció que hi hagi molta gent implicada es decideix enviar d’entrada dues patrulles. Quan arriben al local, segons la versió policial, la baralla ja ha acabat i es troben que el gerent els explica que ha intentat fer fora els implicats (o els que no se n’havien anat encara) però que s’hi neguen. Els agents es dirigeixen cap a ells per demanar la seva versió dels fets com marquen els protocols i es troben amb una actitud hostil. Són tres homes i una dona. Sense ser les paraules exactes la reacció, en el relat del cos, quan van ser interpel·lats va ser quelcom com “jo no he fet res i a mi deixa’m en pau”. Els agents insisteixen que expliquin què ha passat i els demanen que s’identifiquin. Aleshores els implicats apugen el to d’hostilitat i comencen a introduir alguns insults. Res que no sigui norma general en les intervencions de baralles els dissabtes a la nit, on l’alcohol augmenta de forma exponencial el risc d’enfrontament.

El procés d’emmanillar

Les rèpliques dels implicats van pujant de to, intercalant insults, i els agents, tal com expliquen fonts del cos, els adverteixen que si continuen negant-se a identificar-se se’ls procedirà a detenir. L’advertència encara escalfa més l’ambient. En l’interval de la intervenció els quatre agents de les dues patrulles han avisat perquè vinguin reforços i arriba una tercera patrulla del cos. La policia decideix detenir-los i els avisa, indicant que se’ls emmanillarà per injúries i per resistència. Els peruans, segons afirmen les mateixes fonts, es resisteixen a ser emmanillats i finalment algun ha de ser reduït al terra. La dona implicada també es fa mal en una mà a conseqüència del procés d’emmanillar-la.

Un cop reduïts són portats detinguts a l’edifici policial. Passen a disposició judicial i se’ls deixa lliures amb càrrecs. Els implicats contacten amb gent del seu entorn per denunciar que la policia va usar un ús excessiu de la força per reduir-los i emmanillar-los. La policia ho nega. Diuen que van fer el mateix que cada cop que algú no vol ser emmanillat.

tracking